Virágzó vidékünk

Elfoglalták helyüket az arénában a túzokkakasok

Csak a legjobb fizikai állapotban lévőknek, a legrátermettebbeknek van esélyük.

A hideg, havas márciusi időjárás következtében kicsit késve kezdtek násztáncba a túzokkakasok a felső-kiskunsági pusztákon, de már látványos vetélkedés folyik a dürgőhelyeken – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Amit a túzokról tudni érdemes

A túzok Európa legnagyobb testű röpképes madara. A tojók súlya 4-6, az öreg kakasoké akár 16-18 kilogramm is lehet. A túzok világszerte veszélyeztetett faj, több nemzetközi egyezmény védelme alatt áll. Magyarországon a legmagasabb védelmi kategória óvja: fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint. 2014-ben az Év madarának választották hazánkban.

A túzokok dürgése jellemzően március közepétől veszi kezdetét, legalábbis a dürgésnek az a fázisa, ami már a madarak viselkedésében is megmutatkozik. A kakasok külső jegyeinek megváltozása; azaz a nászruha kialakulása és a bajusztollak növesztése ugyanis már a téli hónapokban megindul. A március a vetélkedésről, a kakasok közti rivalizálásról szól, a tyúkok ilyenkor még elkülönülten figyelhetők meg és látszólag mit sem törődnek a kakasok kakaskodásával.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A telelés meghatározó a későbbi rivalizálás szempontjából, hiszen csak a legjobb fizikai állapotban lévő, legrátermettebb kakasok léphetnek az arénába. A kakasok ebben az időszakban a legaktívabbak a levegőben is, hiszen a két terület közti távolság sokszor több kilométer repülést tesz szükségessé, akár napi szinten is. Nem véletlen az sem, hogy ebben az időszakban történik a legtöbb ütközéses baleset is, amennyiben a két terület között szabad légvezetékek húzódnak.

Fotó: MTI/Kovács Attila

A kakasok idén március 25-e után nagy létszámban jelentek meg a központi dürgőhelyeken, ahol hosszabb-rövidebb ideig tartózkodnak. Megfigyelték 20-40 példányos csoportok vetélkedését a nemzeti park területén, miközben a tyúkok 40-60 példányos csoportokban külön mozogtak a környező gyep- és szántóterületeken.

Áprilisra némileg rendeződnek az erőviszonyok és a legtöbb kakas elkülönülten pózol a tyúkok előtt, akik a párzást követően április második felében rakják le tojásaikat. Mivel a túzok mezőgazdasági környezetben, talajon fészkel, a költések megsemmisülésének nagyon nagy esélye van. A pótköltések miatt a kakasok dürgése egész májusban, sőt még június elején is megfigyelhető, hiszen nem szalaszthatják el egy esetleges második, vagy akár harmadik próbálkozás lehetőségét.

 

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik