Mozaik

Így muzsikál Magyarország első zenélő útja

Somogybabodnál 192 méter hosszan a Republic 67-es út című örökzöldjének dallamait játssza az R67-es út, írja a kapos.hu.

Az országosan is egyedülálló akusztikus útburkolatot szerdán tesztelték először, és többen ki is próbálhatták a muzsikáló szakaszt. A tervezők a burkolat jobb szélén helyezték el azokat a bordákat, amelyekre ráhajtva a közismert sláger dallamai csendülnek fel.

A sonline.hu arról ír, a legjobb zenei élményt akkor érhetjük el, ha 80 kilométer per órás sebességgel hajtunk rá a hangjeggyel megjelölt szakaszra. Mindazonáltal ez nem azt jelenti, hogy ennél kisebb vagy nagyobb sebességnél nem lehet hallani a dal részletet, ez csak a tempót befolyásolja.

Zenélő utakkal eleddig leginkább Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban lehetett találkozni, ahol gyermekdalok és popslágerek csendülnek fel. Ezeknek a fejlesztéseknek az elsődleges célja az, hogy az autóvezetők a hosszú egyenes, monoton úton se aludjanak el, illetve csökkentsék a sebességüket.

Hollandiában ezzel szemben rosszul sült el a fejlesztés: Friesland település lakói rövid időn belül az állandó és elviselhetetlen zajra kezdtek panaszkodni. Az egyik helyi lakos egyenesen pszichológiai kínzásnak nevezte a jelenséget.

Az út, ami naponta kétszer eltűnik
Az áradásoknak köszönhetően a Passage du Gois a nap nagy részében 2-4 méteres hullámok alá merül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik