Mozaik

Megmenekült a kényszervágástól a 10 éve gazdátlanul kóborló tehéncsorda

Az állatok leölése 350 ezer złotyba, körülbelül 25,5 millió forintba került volna a lengyel államnak.

A történet dióhéjban, hogy Lengyelországban, a német határhoz közeli Deszczno körzetében, a lubuszi vajdaságban már több mint 10 éve gazdátlanul kóborol egy közel 180 állatból álló csorda, írta az Euronews.

A szarvasmarhákat azért hagyták sorsukra, mert tulajdonosaiknak az állami pályázatokon nem sikerült megszerezniük a tartásukhoz szükséges legelőket. A szabadon kószáló tehenek azonban nem kapták meg a szükséges oltásokat és nem estek át az országban előírt vizsgálatokon.

Ráadásul szabadon, kedvükre szaporodhattak

Mígnem a lengyel főállatorvos ráébredt arra, hogy az uniós jogszabályok szerint a gondozatlan állatok komoly egészségügyi veszélyforrást jelentenek. Így a jogszabályokra hivatkozva, még tavaly októberben a főállatorvos elrendelte a szarvasmarhák leölését.

Az állatok elaltatás 350 ezer złotyba, körülbelül 25,5 millió forintba került volna az államnak, írta a Reuters.

A vadon élő szarvasmarhák leölését azonban az állatvédők sem hagyták annyiban, akciót hirdettek, bíróság elé vitték az ügyet. A pert azonban elvesztették. Közben a hatóságok felajánlották a tulajdonos testvérpárnak, hogy tartsák meg a teheneket, az uniós előírások betartásával, de ők nem éltek vele.

A héten az állatvédők közül többen a helyszínre mentek, hogyha kell, saját testükkel akadályozzák meg az állatok leölését.

A kóboró tehenek sorsa annyira foglalkoztatta a lengyel közvéleményt, hogy a közelmúltban országos vita indult, amelybe bekapcsolódott Andrzej Duda államfő és Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetője is. Az államfő még Twitteren is üzent a lengyeleknek, kifejezte reményét, hogy „örömteli megoldás” születik.

Új marhafajtát tenyésztettek ki a Hortobágyon
A nemzeti park szakemberei szeretnék elismertetni és törzskönyveztetni a hortobágyi tulok fajtát.

Végül Jan Krzysztof Ardanowski mezőgazdasági miniszter állt elő a megoldással. Ő jelentette be, hogy a deszcznói szabad marhákat nem ölik le, azokat zárt területen, egy állami gazdaságban helyezik el.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik