Mozaik

Busák ugráltak ki a vízből a Balatonnál

Érdekes látvány fogadta a járókelőket az Aranyparton.  

Ritka jelenséget videóztak le horgászok Siófokon: busa csapatok ugráltak ki a Balatonból, egészen közel a parthoz, szúrta ki a likebalaton.hu.

Érdekes látvány fogadta azokat a járókelőket, akik június 6-án hajnalban Siófokon, az Aranyparton tartózkodtak éppen. A busák kiúsztak a parthoz és hatalmas ugrálásba kezdtek. A nagy testű halak szinte repülő mozgása nyomán csak úgy fröcsögött a víz. Állítólag volt busa, amelyik a partra is kiugrott, írta a portál.

A délelőtt folyamán többen is látták a part mentén úszkáló busákat, de ahogy melegedett a levegő, úgy tűntek el, elúszva a mélyebb víz felé.

Amit a busáról tudni kell

A busa eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől kezdték telepíteni magyarországi folyókba és néhol tavakba két fajt, a pettyes busát és a fehér busát. Természetes körülmények között azonban nálunk nem, vagy csak jelentéktelen mennyiségben szaporodik. A busának a balatoni halászatban jelentős szerepe van, ezért ott mesterségesen szaporítják. Külső megjelenése rendkívül jellegzetes, nagy testű, feje testéhez képest nagy, széles, szemei az állcsúcs vonala alatt helyezkednek el. Szája felső állású, úszói jól fejlettek, farokúszója mélyen bemetszett.

A Balaton vízrendszerén működő tógazdaságokból valószínűleg rendszeresen szöktek ki fiatalkorú (előnevelt, egynyaras) kis busák, melyek alkothatják a ma élő állományt. Nemrég a Nyugati-övcsatornán létesítettek egy halrácsot, amit az ívási vándorlás idején zárnak le.

A szerkezet a Balatonból felúszó nem őshonos busákat a csatornahálózat felső szakaszán tartja, melynek köszönhetően folyamatosan csökken az állomány a tóban.

Kiemelt kép: Mirko Barthel/Wikimedia Commons

Az eredeti bajai halászlé titka
Az embernek a halászlé miatt van öt ujja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik