Mozaik

500 évesnél régebbi bibliai ősnyomtatványt találtak Csíkszeredában

Koberger Antal nürnbergi nyomdájában készült 1497-ben.

A napokban szenzációs felfedezés történt a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárának történeti könyvtárában. A tavaly létesült gyűjteményes könyvtárban – ahová az alcsíki- és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is bekerültek a levéltárak mellé – a leltározás folyamán egy ősnyomtatványra bukkantak a levéltár munkatársai. A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta, írta a romkat.ro portál.

Fotó: romkat.ro

A csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között maradt meg egy ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában. Az ívrét méretű bölcsőnyomatot – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a Csíkszeredai Gyűjtőkönyvtárba.

Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Bibliának a második kötete.  A ritka értékesnek minősülő incunabulum további tudományos kutatása folyamatban van.

Kiemelt kép: romkat.ro

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik