Mozaik

Az ország, ahol a mentális jólét a legfontosabb

Forradalmian új, merész lépést tett Új-Zéland kormánya.

Új-Zéland valaha volt legfiatalabb miniszterelnökének, Jacinda Ardernnek múlt heti költségvetési bejelentésével sikerült sokkolnia a világot. Olyan programot hirdetett a politikus, amelyben sok milliárd dollárt a gazdasági célok helyett az emberek mentális egészségének fejlesztésére, az öngyilkossággal és a gyermekszegénységgel összefüggő problémák megoldására fordítanak , írja a Modern Nature Network.

Az országban a mentális egészségre fordított kiadásokat 1,9 milliárd dollárral emelik az elkövetkező négy évben

Jacinda Ardern olyan alapokat hozna létre, amelyek több ezer új-zélandi számára biztosítják a mentális és függőségi szolgáltatások ingyenes elérését. A kormány azt is megígérte, hogy a következő 10 évben a szegénységben élő gyermekek számát csökkenti – közel 180 ezren vannak -, valamint szociális bérlakásépítésbe kezdenek.

Új-Zéland (Pixabay)

Új-Zéland lesz az első ország, amely költségvetésének nagy részét a mentális egészségre és a szegénység elleni harcra fordítja

Persze gondolhatnánk, hogy egy olyan országban, amely csodálatos természeti adottságokkal bír, ahol a kék pingvinek, kiwi-madarak és delfinek mellett alig ötmillió ember él – a mentális jólét is sok ember számára adott. Azonban ez nem így van: Új-Zéland a nyugati országok között első helyen áll a tini és a fiatal felnőtt öngyilkosságok  számában.

A régi gazdasági szemlélet túl sok embert hagyott magára. Az új-zélandiak most azt akarják, hogy a sikerünket, és értéküknek ne gazdasági mutatókban, hanem más értékekben mérjük: a méltányosságban, a környezet védelmében és  a közösségek erejében

– közölte Grant Robertson pénzügyminiszter.

Címlapkép: Pixabay

Olvasói sztorik