Mozaik

Naponta ezer szúnyogot is elfogyaszt egy denevér

Egyetlen példány élete során több, mint 2.7 millió szúnyogot pusztít el.

Van egy állat, ami minden évben 6 hónapot azon dolgozik, hogy megvédjen téged, a családodat és a házi kedvenceidet. Teszi ezt akár 15 éven át, minden este. Egy éjszakai repülése során több, mint 1000 szúnyogot eszik meg. 1000 olyan szúnyogot, ami potenciálisan veszélyes lehet rád, a családodra és a kutyádra.
1000 olyan szúnyogot, ami terjesztheti a nyugat-nílusi lázat, az usutu vírust, a bőrférgességet és a kutyáknál jelentkező szívférgességet – olvasható a Mályi Madármentő Állomás facebook oldalán.

A kis denevérek pusztító tevékenysége 1 évre levetítve: 6 hónapon át minden este repül és eszik. Egy éjszaka több, mint 1000 szúnyogot pusztít el. Ez évente 180.000 szúnyogot jelent.

Mivel a denevér 15 évig is él, így élete során több, mint 2.700.000 szúnyogot pusztít el. És ez csak egy denevér. Ha egy közepes kolóniával számolunk és az évi 2 utóddal, akkor ez a szám meghaladja a 12.555.000.000 elpusztított szúnyogot, ami kicsivel több, mint 12 tonna.

A felhívás továbbá kitért arra is, hogy mi emberek legyünk kicsit figyelmesebbek és elnézőbbek a denevérekkel, akik azért húzódnak a városokba, mert természetes élőhelyük egyre csökken.

Élj együtt a természettel, a természet is érted él.

Fotó: Facebook/Fehérvári Állatorvos

A denevér az emlősállatok egyedüli csoportja, amely aktív repülésre képes. Mellső végtagjaikon a másodiktól kezdve valamennyi ujjuk erősen meghosszabbodott. Közöttük, valamint a törzs oldala között egy vékony bőrredő – a „vitorla” – feszül, amely a hátsó lábra és a farokra is kiterjed. Mivel bőrszárnyuk nem ereszti át a levegőt, röptük különbözik a madarakétól. Éjszakai állatok. Napközben fejjel lefelé csüngenek faodvakban, barlangokban, padlásokon, erkélyeken.

Látásuk gyenge, ultrahangok segítségével tájékozódnak.

Magyarországon valamennyi denevérfaj védett. Mesterséges denevérodúk kihelyezésével olykor segíthetünk néhány veszélyeztetett fajon.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók
Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik