Mozaik

Életveszélyessé vált a Fehér-Körös felett átívelő 114 éves fahíd

A Gyulavarsánd határában lévő fahidat ma is használják a helyiek.

A magyar-román határtól karnyújtásnyira, Gyulától mindössze 7 kilométerre, Arad megyében fekszik Gyulavarsánd település, melynek szomszédságában egy évszázados, különös fahíd régóta dacol az időjárással.

A gyulavarsándiak közül sokan a mai napig használják az 1905-ben épült, igencsak romos állapotú hidat.

Tilos közlekedni az Ördög hídján
Rakotzbrücke az egyik gyönyörű híd Európa számos ördöghídja közül.

A közelmúltban a gyulai születésű Deák Máté, aki magát hobbidrónosnak nevezi, látványos videóban örökítette meg az évszázados “élő műemléket”.

Fahíd a Körösön | Gyulavarsánd

Gyulavarsándon a mai napig használatban lévő faszerkezetes híd >>>

Közzétette: Alföldi Drón – 2019. május 29., szerda

Mivel én gyulai vagyok, s tőlünk karnyújtásnyira áll, kötelezőnek tartottam drónnal készíteni egy videót a ma is használatban lévő hídról.

– mondta Deák Máté a Sokszínű Vidéknek.

Egy másik hobbifotós, a nyugdíjas természetjáró, Kiss Ernő pedig, felesége társaságában többször végigkarikázott rajta, veszélyes manővereit sok fotón megörökítette, melyeken látszik, hogy a romos hídon több helyen bokrok nőttek, és van egy szakasza, ahol a többszöri pótlás ellenére, igencsak keskeny a lyukacsos fatákolmány.

A nyugdíjas hobbifotós feleségével többször átkelt már a varsándi hídon – Fotó: Facebook/Kiss Ernő

Az 1905 ben épült, nagyszerű fahidat sok éve figyelem. Úgy 3 éve még traktorok közlekedtek rajta, már akkor tábla tiltotta az átkelést. 6-8 évvel ezelőtt még itt-ott kicseréltek néhány törött pallót rajta, de egy ideje fizikailag, beton terelővel is le van zárva. Ennek ellenére a helyiek még gyalog, motorral és kerékpárral jelenleg is áthajtanak rajta. Minden évben tavasszal megnézem, és megállapítom: még mindig álla a híd!

– mesélt a híd történetéről Kiss Ernő.

Az életveszélyes, százöt éves fahíd – Fotó: Kiss Ernő

Dacol az idővel. Az egyik lába már nem támaszkodik a mederre. Jár mint az órainga. Jelzi az elmúlásának az idejét. Nem szeretek ilyet mondani, de ha nem Romániában épült volna, akkor becses ipari műemlék lenne.

-mondta a nyugdíjas hobbifotós.

Kiemelt kép: Facebook/Kiss Ernő

Kerékpáros rekord született a Tisza-tónál 
A kerékpárút a tó vízszintjénél 4-5 méterrel magasabb gátkorona asztfalton halad.
Olvasói sztorik