Mozaik

Harmincegy fok árnyékban, avagy mit is mérnek pontosan a hőmérőink?

Eltérő értékeket mutatnak a konyhaablakba kiakasztott hőmérők, mint amit időjósaink előrejeleztek.

A lakosság és az Országos Meteorológiai Szolgálat által mért napi hőmérsékleti adatokban jelentős különbségek tapasztalhatók, ezek okairól adott hírt a napokban az OMSZ.

Csupán 29 Celsius-fokot jósoltak reggel, nálunk viszont 37 volt az udvaron – ilyen, és ehhez hasonló eset bárkivel előfordulhat, ennek oka abban rejlik, hogy nem ugyanazt a hőmérsékletet mérik a lakosság eszközei, amit a meteorológiai szolgálat műszerei.

Az OMSZ által üzemeltetett, kalibrált műszerek kizárólag a levegő hőmérsékletét mérik, egy szabványosan 2 méter magasságban elhelyezett, árnyékolt, szellőző, fehér fa házikóban, az angol házikóban.

Angol házikó, a szabványosított mérések helye – Fotó: facebook/Országos Meteorológiai Szolgálat

A szabványosított meteorológiai állomásokon, angol házikóban végzett mérések alapvető fontosságúak az összehasonlíthatóság, és a számítógépes modellezés szempontjából.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a hőmérséklet mellett a szél, a felhőzet, a levegő nedvességtartalma is befolyásolja hőérzetünket, nem beszélve az adott napi ruházatunkról.

Otthon, a konyhaablakba kihelyezett hőmérő persze fontos lehet a reggeli induláskor, mégis csalóka, amíg a köztéri hőmérők talán kissé mégiscsak közelebb állnak aktuális hőérzetünkhöz.

Azt hitték a meteorológusok, esik az eső, de egészen szokatlan dolgot rögzített a radar
A radar azt mutatta, esik az eső, de a helyszínen nem esett.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik