Mozaik

Vastag szájú, dülledt szemű fekete halszörnyet fogtak a Balatonban

A szörnyecske elég kicsi, elfér egy ember tenyerében, és épp párzásra kész színt öltött.

A fura kis halacskát július 11-én Balatonmáriafürdőn fogta ki egy horgász. Kisbán Kázmér lefotózta, a LikeBalaton pedig közreadta.

A nagyjából 13-14 cm hosszú kishal mindenkit meglepett a környéken.

Balatonmáriafürdőn dél tájban a mólónál szárítkoztam, amikor a horgászok nézegették a furcsa halat. Rögtön lencsevégre is kaptam, nekem is teljesen új volt a látványa. Aztán visszadobták a tóba, élt a kis fekete hal

– nyilatkozta a LikeBalatonnak Kisbán Kázmér, aki meg is osztotta közösségi oldalán a képeket.

A Facebookon azonnal beindult a találgatás, mi lehet ez

Nos, ez egy folyami géb nászruhában. A hal a Fekete-, az Azovi- és a Márvány-tenger sekély partmenti részein él, ahonnan messzire felúszik a nagy folyókba. A Balatonban 1970 óta tömeges. Azóta Magyarországon néhány tóban és folyószakaszon is kialakultak állományai. Mára a magyarországi felső Duna szakaszon tömegesen fordul elő. 1997-ben elérte a lengyelországi Visztula folyó középső szakaszát. Az általa újonnan meghódított helyeken, inváziós fajnak bizonyult – olvashatjuk róla a Wikipédián.

Kétévesen válik ivaréretté. Az ívási időszaka április-július között van, ilyenkor a nőstény több alkalommal is ívhat. A hím ekkortájt fekete színt ölt, úszói pedig sárga szélűek lesznek.

Pont ilyenek:

Címlapfotó: Kázmér Kisbán / Facebook

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik