Mozaik

Pitagorasz csésze: trükkös pohár mohón ivóknak

Ebből mértékletességet tanulhat mindenki.

Az ókori görögökre gondolva nem a vicc az első, ami eszünkbe jut, sokkal inkább a művészet, az építészet és a  filozófia. Nos, talán itt az ideje, hogy a humort is a sorba illesszük. Mert humorérzékük is volt, s erre jó példa a Pitagorasz csésze – írja az Atlas Obscura.

Szamoszi Püthagorasz nevének hallatán mindannyiunknak a matematika és az a bizonyos tétel, a Pitagorasz-tétel jut eszébe, de az ő nevéhez fűződik a furfangos Pitagorasz csésze feltalálása is.

Bemutatták az almából készült ehető poharat
Forradalmi találmány, és a jövő terméke lehet belőle, ha a piacra kerül.
Fotó: Wikimedia/AlessioMela
Fotó: Wikimedia/AlessioMela

Mi az a Pitagorasz csésze?

Tulajdonképpen egy kis pohár, amelynek a közepén oszlop van. Amikor a gyanútlan ivó egy megadott szintnél több bort tölt a pohárba, akkor a folyadék titokzatos módon eltűnik – kifolyik a pohárból.

A legenda szerint Püthagorasz arra használta a találmányát, hogy megbüntesse és mértékletességre tanítsa mohó tanítványait, akik túl sok italt töltöttek maguknak.

Fotó: Wikimedia/M Todorovic

Hogyan működik?

A középen elhelyezkedő oszlop alján egy nagyon kicsi nyílás található. Miután a folyadék bekerül a pohárba, egy tekercselt csövön keresztül mozog, amely végül a lyukhoz vezet a pohár alján. Ha a használója nem tölt túl sokat a pohárba, akkor a folyadék nem jut át ​​az egész rendszeren, tehát mindet megihatja. De ha mohó és sokat tölt, felkészülhet a mérnöki ihletésű vidámságra – hiszen teletöltve a poharat, az alul elhelyezett lyukon keresztül az ital mind kifolyik.

Kiemelt kép: Wikimedia.com/M Todorovic

Száműzték a műanyag poharakat egy székesfehérvári gimnáziumból
A büfés néni ismeri a legtöbb diák bögréjét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik