Mozaik

Elhagyják a terített asztalt a Gemencen megpihenő gázlómadarak

Valóban, itt egy újabb bizonyíték arra, hogy megkezdődött az őszi madárvonulás.

A gemenci és környékbeli területeken fészkelő gázlómadarak augusztus elejére már elhagyják fészkeiket és kisebb-nagyobb csapatokba verődve különböző táplálkozó területeken készülnek fel hosszú vándorútjukra. Augusztus második felére a távolabbról ide érkezőkkel megnövekszik a számuk, majd az egyre fogyó táplálék és a vonulási ösztön miatt elindulnak az afrikai telelőterületek felé – olvashatjuk Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook oldalán.

A gemenci táplálkozó területek az idei kedvező tavaszi-nyári dunai vízjárás miatt terített asztalként szolgálnak a fekete gólyáknak, kis- és nagy kócsagoknak, valamint az egyéb gémféléknek. A különböző vizes élőhelyeken, tocsogókon ezek a madarak más-más stratégiával próbálnak táplálékot szerezni. Amíg a fekete gólyák és a kanalas gémek folyton mennek és halásznak a vízben, addig a kócsagok és szürke gémek meredten ácsorognak, és hirtelen mozdulattal megszigonyozzák az arra tévedt halat.

– írja Mórocz Attila bejegyzésében.

A szakember hozzáteszi: ilyenkor ezek a táplálkozó területek az emberi jelenlétre és egyéb zavarásra is igen érzékenyek, éppen ezért a természetvédelmi őrszolgálat fokozott ellenőrzést végez, biztosítva ezzel a vonuló madarak nyugalmát.

Megkezdődött az őszi madárvonulás GemencenA gemenci és környékbeli területeken fészkelő gázlómadarak augusztus elejére…

Közzétette: Duna-Dráva Nemzeti Park – 2019. szeptember 3., kedd

Címlapfotó: Facebook / Mórocz Attila

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik