Mozaik

Stadionnyi méretű a világ legnagyobb buddhista temploma

Tízszer akkora, mint a Vatikán, a kupoláját 300 ezer aranyozott Buddha bronzszoborral fedték be.

A Wat Phra Dhammakaya gigantikus méretű buddhista templom Bangkok nemzetközi repülőtértől 16 km-re északra, Thaiföldön. A megközelítőleg egymilliárd dollárt érő szakrális hely kuriózuma, hogy sokkal inkább egy sci-fi űrhajóra,  vagy sportstadionra hasonlít, mintsem egy hagyományos thaiföldi templomra.

A hatalmas szentély az ellentmondásokkal teli Dhammakaya Mozgalom központja, amelyet 1970-ben alapított a buddhisták, és a leggyorsabban terjedő mozgalom napjainkban Thaiföldön. A szerveződést rendre támadják, mivel sok tekintetben szembemegy a buddhista tanokkal, és egészen sajátságos szabályrendszert követ. Például a stadion méretű szakrális terébe csak világos, nem kirívó színű ruhába lehet belépni.

Fotó: Pixabay

A szerkezet középpontjában egy hatalmas kupola, a Dhammakaya Cetiya található, amelyet 300  ezer aranyozott Buddha bronzszobor fed be. További 700 ezer szobor a templom belsejében található.

Az arany kupola a szekta alapítója, Phramonkolthepmuni emlékcsarnoka. Ezt egy hatalmas, kör alakú betonpálya veszi körül, amely meditációs amfiteátrumként működik. Az egész komplexum közel ezer hektáros földterületen található.

Fotó: Pixabay

Minden nap tömeges meditációkat tartanak, amiben több ezer önkéntes segédkezik. Minden vasárnap és az ünnepeken közel 100 ezer hívő gyűlik össze.

De miért lett UFO alakú?

Igazából a földönkívüli űrhajó csupán egy asszociáció, a sztúpa alakja a felkelő napot kívánja szimbolizálni.

Galéria
Fotó: Pixabay

Címlapkép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik