Mozaik

Kézzel szüretelik a világ legjobb kávéját

Dokumentumfilm mutatja be a kétkezi munka értékét.

A specialty kávé nyomába ered egy nemrég debütált dokumentumfilm, amely a fekete arany útján keresztül mutatja be az igazi fair trade kereskedelmet. Mi fogyasztjuk a kávét, de vajon mi van az út elején? Erre fókuszál a dokumentumfilm, melyet Vass Gergely, a díjnyertes Virágvölgy operatőre fényképezett.

A specialty kávé különleges, gondosan válogatott, kézzel szüretelt, garantált minőségű kávét takar, értékelése hasonló a boréhoz. A Daisuke Mission által forgalmazott kávéfajta a specialty kávé kategórián belül a micro-lot, azaz a dűlőszelektált típusba tartozik, amely kevesebb, mint 1 %-a az összes termelt kávéfajtának. Ez a kávék csúcsa.

Ezt a kávéfajtát 1100- 1800 méter magasan fekvő, kis termőfelületen, különleges odafigyeléssel szedik le és gyűjtik össze, gépek bevonása nélkül. Minőségben és ízben is eltér a hagyományos kávéktól, gyümölcsös, édeskés aromával bír.

A Daisuke Mission dokumentumfilm El Salvadorban és Nicaraguában élő kávétermelő családoktól indulva meséli el a specialty kávé útját a cserjéktől egészen a fogyasztóig, s közben bemutatja a méltányos kereskedelem valódi jelentőségét.
A specialty kávéfajtának magas minősége ugyanis a kiemelt gondoskodásban rejlik, ennek az árát fizetik vissza méltányos áron a farmereknek.

A negyedórás, magyar feliratos alkotás megfogalmazza a névadó, Daisuke Tanaka misszióját is; a japán kávémester küldetése, hogy megtalálja a világ legjobb kávéját, miközben az általa kiépített fair trade rendszer anyagi és erkölcsi értelemben is támogatja a specialty kávét termelő családokat.

Személyes bevonódásán keresztül a kávémester folyamatosan ellenőrzi a kávébabok minőségét, miközben igazi értéket teremt a közösség számára.

Hiszünk a kétkezi munka valódi értékében és a folyamat állandó fenntarthatóságában. Szeretnénk, ha a Daisuke Mission lenne a közvetlen híd a farmerek és a fogyasztók között azért, hogy a kávénk lenyűgöző történetét elmesélhessük azoknak, akik hozzánk hasonlóan vágynak a legmagasabb minőségre, miközben értékelik a fair trade szellemiségét

– mondta Daisuke Tanaka, a Daisuke Mission alapítója.

Fotók: Daisuke Mission Image

Kiütheti a hagyományos kotyogóst a kapszulás kávéfőző a piacról?
Nincs párja a kotyogósból előbugyborékoló friss kávénak. Vagy mégis?
Olvasói sztorik