Mozaik

Melbourne-ben szerelmes e-maileket kapnak a fák

Mind a 77 ezer fának saját elérhetősége van, eredendően praktikus okokból.

13 év aszályos év után Melbourne, a városi erdőstratégia részeként 77 ezer fájának külön, egyedi e-mail címet hozott létre. Az ötletnek praktikus okai voltak: szerették volna, hogy a lakosok ezeket az e-maileket arra használják fel, hogy bejelentsék rajtuk, ha bármi rendellenességet látnak. Így egyszerűen, gyorsan és hatékonyan tudják jelenteni az önkormányzatnak, ha például betegség támadta meg, vagy megrongálták a fákat, esetleg szemetet szórtak köré.

Az ötlethez hozzátartozik, hogy a fákhoz nemcsak külön digitális elérhetőség, hanem térkép és egy remek alkalmazás is tartozik, amely alapján könnyen be lehet azonosítani, hogy épp melyik fával kapcsolatban, hol merül fel probléma. Naprakészen nyomon lehet követni, melyik fa milyen állapotban van.

Fotó: Melbourne Urban Forest Visual

Meglepő módon elkezdtek levelezgetni a fákkal

Az emberek, szerte a világon úgy döntöttek, hogy ezeket az e-mail címeket másra is felhasználják.

Bizony, szerelmes leveleket kezdtek írogatni a kedvenc fáikhoz. Van, aki megdicséri őket, van, aki aggódik valamelyik beteg fáért, és jobbulást kíván neki. Akad olyan levélíró is, aki szimplán megköszöni, hogy árnyékot ad neki a fa. Szép számmal küldenek olyan e-maileket is, melyeknek semmi köze a fákhoz, a levélírók, mint egy jó barátnak, nekik mesélik el, mi jár a fejükben. Nem egy üzengető életében nem is járt az ausztrál nagyvárosban.

Park Melbourne-ben – Fotó: Wikimedia Commons

Arron Wood, a Melbourne Környezetvédelmi Portfólió Tanácsának elnöke szerint a szerelmes-kedves üzenetek áradata őket is váratlanul érte.

Hihetetlen, most már több mint 3000 e-mailt kaptunk a világ minden tájáról. Vannak olyan emberek Oroszországból, Németországból, Magyarországból, Szingapúrból, Nagy-Britanniából és Hongkongból, akik bevallották a Melbourne-i fák iránti szeretetüket.

– nyilatkozta néhány éve a News-nak.

A legnépszerűbb fa egyébként egy 80 éves, 13 méter magas szilfa (Ulmus glabra), amely az ID 1028612 számot kapta.

Címlapfotó illusztráció: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik