Mozaik

Egekbe szökhet a tojás ára

Sok termelő foghat padlót az új szabályozás miatt.

Akár harmadával is emelkedhetnek a tojásárárak, ha az unió támogatásával a nagy áruházláncok kitiltják a ketreces tartásban termelt tojásokat az üzletekből. A rendkívüli áremelkedés mértéke az alternatív technológiától függ majd.

Az ágazati szakértőkre hivatkozó Népszava-cikkből kiderül, még drágább lehet a tojás például a húsvéti szezonban. A magyar fogyasztók pedig igencsak árérzékenyek, ami kihatással lesz a kereskedelemre.

Természetesen sokféle szempont érvényesülhet a piaci folyamatokban, de a hazai kereskedelmi láncoknak is az az érdeke, hogy a magyar baromfi, illetve tojástermelők piacképesek maradjanak és ne szoruljanak ki a beszállítói körből, és ha bármilyen változás is történne a piacon, mindenkinek az az érdeke, hogy ahhoz tudjanak alkalmazkodni

– idézi a napilap Vámos Györgyöt, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárát.

Tojásvásárlás tudatosan: érdemes figyelni a jelölésekre
A hazai boltok polcain számtalan színű, méretű tojás kapható. Vásárláskor tudatosan figyelhetünk a jelölésekre.

A Tesco és a Spar jelentette be eddig, hogy 2025-től az egész közép-európai térségben – beleértve természetesen hazánkat is – kizárólag szabad, ökológiai, mélyalmos, biotermelésből és -tartásból származó tojásokat árul majd. Ha a multiláncok tényleg leállítják a ketreces tartásból származó tojások felvásárlását, az sok termelőnek csődöt jelenthet a magyar tojástermelők szerint.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik