Mozaik

Lélegzetelállítóan szép ólomüvegek díszítik a világ templomait

A technológia és a készítési technika közel ezer éves, de ez nem zárja ki, hogy avatott kezekben, építész, belsőépítész, művész összefogásával mai korszerű művek szülessenek.
Korábban a témában:

Az ólomüveg ablakok legfőbb sajátossága, hogy bár tartalmaznak festészeti elemeket, mégsem úgy készítjük döntően, mint egy festményt. A színes üvegablak anyaga egymás mellé helyezett színes és festett üvegből és az azokat összefogó ólomsínből áll. Hatását elsősorban a két anyag állandóan változó fénnyel való találkozása adja. A technológia és a készítési technika közel ezer éves, de ez nem zárja ki, hogy avatott kezekben, építész, belsőépítész – művész összefogásával mai korszerű művek szülessenek.

A templomokban, kiemelt közintézményekben található ólomüveg ablakok gyakran bibliai jeleneteket, geometriai vagy véletlenszerű mintákat ábrázolnak. Általában fémsóval festett üvegből készültek. Az ólomüveg ablakok megjelentek a korai templomokban a 4. és 5. században. Néhány ablak modernebb, mint ez a rózsaablak, amelyet 1924-ben készítettek el a kaliforniai San Francisco-ban, Szent Péter és Pál katolikus templomban.

Fotó: Bill Perry/ Flickr

Veszprém – Károly templom

A templomot 110 éve építtette Hornig Károly veszprémi püspök saját temetkezési helyéül. A 2017-ben felújított templom szentélyéből – a hely szűkössége miatt – kikerült a szembemiséző oltár.  A templomot  gyönyörű, színes ólomüveg-ablak díszíti. Az oldalról, ferde szögből készült fotón az eredeti kör alak ellipszissé torzul, viszont az ábrázolás éles!

 

Fotó: orszagalbum-istvan1948

Sainte-Chapelle: Párizs, Franciaország

A párizsi Ile de la Cité központi gótikus kápolnájának 15 hatalmas ólomüveg ablaka mind az Ószövetség, mind az Újszövetség jeleneteit ábrázolja. Nemrégiben hétéves felújításon ment keresztül. A kápolna az 1240-es években épült, és  50 méter magas ablakokkal díszít.

Fotó: Jean-christophe-benoist-wikimedia commons

Pusztaszabolcs

A kéttornyú templom alapkövét 1936. november 8-án tették le, de csak 1942. november 5-én szentelte fel Shvoy Lajos megyéspüspök. A templomban található Magyarország legnagyobb fennmaradt és felújított barokk orgonája.  A  10 – egyenként 3 üvegrészből álló – ólomüveg ablak több ütemben készült el, az első hármat még  Szinte Gábor készítette, a továbbiak Domonkos Lászlónak, ólomüveg ablakokat készítő művésztanárnak köszönhetők.

Notre Dame-székesegyház: Párizs, Franciaország

A híres párizsi katedrális három rózsaablakkal rendelkezik. A déli rózsaablak 84 üveglapból készül, négy négy részre osztva. Különböző bibliai képeket ábrázol, beleértve az apostolokat, a püspököket, az angyalokat és a mártírokat, valamint az Ó- és az Újszövetség különféle jeleneteit. Az ablakot 1260 körül építették, és a 18.században gyönyörűen felújították. Noha a Notre Dame-székesegyház súlyosan sérült az áprilisi tűzvészben, állítólag mindhárom rózsaablakot sikerült megmenteni.

Fotó: Brandi/Flickr

Hálaadás-kápolna: Dallas, Texas

A “Glory Window” Dallas belvárosában található. A Hálaadás kápolnát Philip Johnson világhírű építész tervezte, a 73 ólomüveges panorámás belső tér spirálját pedig Gabriel Loire francia művész készítette.

Fotó: Alicia-lee/Flickr

Siena katedrális: Siena, Olaszország

A Pastorino de Pastorini által készített középkori templomban lévő ólomüveg kerek ablaka 1288-ban készült, amely Krisztus utolsó vacsoráját ábrázolja. A mű az olasz ólomüveg egyik legkorábbi fennmaradó példája.

Fotó: Johan-haggi/ Flickr

Szent Miklós templom: Amszterdam

A bazilikát nemrég restaurálták. Az 1880-as években épült templom valószínűleg a legismertebb az “új” amszterdami templomok közül. A barokk kupola festett üvegeit nemrég restaurálták. Az amszterdami központi vasútállomással szemben lévő templomot Szent Miklósnak, a város védőszentjének nevezték el.

Fotó: Gary-ullah/ Flickr

Címlapfotó: Pixabay

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál
Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.