Mozaik

Lélegzetelállítóan szép ólomüvegek díszítik a világ templomait

A technológia és a készítési technika közel ezer éves, de ez nem zárja ki, hogy avatott kezekben, építész, belsőépítész, művész összefogásával mai korszerű művek szülessenek.

Az ólomüveg ablakok legfőbb sajátossága, hogy bár tartalmaznak festészeti elemeket, mégsem úgy készítjük döntően, mint egy festményt. A színes üvegablak anyaga egymás mellé helyezett színes és festett üvegből és az azokat összefogó ólomsínből áll. Hatását elsősorban a két anyag állandóan változó fénnyel való találkozása adja. A technológia és a készítési technika közel ezer éves, de ez nem zárja ki, hogy avatott kezekben, építész, belsőépítész – művész összefogásával mai korszerű művek szülessenek.

A templomokban, kiemelt közintézményekben található ólomüveg ablakok gyakran bibliai jeleneteket, geometriai vagy véletlenszerű mintákat ábrázolnak. Általában fémsóval festett üvegből készültek. Az ólomüveg ablakok megjelentek a korai templomokban a 4. és 5. században. Néhány ablak modernebb, mint ez a rózsaablak, amelyet 1924-ben készítettek el a kaliforniai San Francisco-ban, Szent Péter és Pál katolikus templomban.

Fotó: Bill Perry/ Flickr

Veszprém – Károly templom

A templomot 110 éve építtette Hornig Károly veszprémi püspök saját temetkezési helyéül. A 2017-ben felújított templom szentélyéből – a hely szűkössége miatt – kikerült a szembemiséző oltár.  A templomot  gyönyörű, színes ólomüveg-ablak díszíti. Az oldalról, ferde szögből készült fotón az eredeti kör alak ellipszissé torzul, viszont az ábrázolás éles!

 

Fotó: orszagalbum-istvan1948

Sainte-Chapelle: Párizs, Franciaország

A párizsi Ile de la Cité központi gótikus kápolnájának 15 hatalmas ólomüveg ablaka mind az Ószövetség, mind az Újszövetség jeleneteit ábrázolja. Nemrégiben hétéves felújításon ment keresztül. A kápolna az 1240-es években épült, és  50 méter magas ablakokkal díszít.

Fotó: Jean-christophe-benoist-wikimedia commons

Pusztaszabolcs

A kéttornyú templom alapkövét 1936. november 8-án tették le, de csak 1942. november 5-én szentelte fel Shvoy Lajos megyéspüspök. A templomban található Magyarország legnagyobb fennmaradt és felújított barokk orgonája.  A  10 – egyenként 3 üvegrészből álló – ólomüveg ablak több ütemben készült el, az első hármat még  Szinte Gábor készítette, a továbbiak Domonkos Lászlónak, ólomüveg ablakokat készítő művésztanárnak köszönhetők.

Notre Dame-székesegyház: Párizs, Franciaország

A híres párizsi katedrális három rózsaablakkal rendelkezik. A déli rózsaablak 84 üveglapból készül, négy négy részre osztva. Különböző bibliai képeket ábrázol, beleértve az apostolokat, a püspököket, az angyalokat és a mártírokat, valamint az Ó- és az Újszövetség különféle jeleneteit. Az ablakot 1260 körül építették, és a 18.században gyönyörűen felújították. Noha a Notre Dame-székesegyház súlyosan sérült az áprilisi tűzvészben, állítólag mindhárom rózsaablakot sikerült megmenteni.

Fotó: Brandi/Flickr

Hálaadás-kápolna: Dallas, Texas

A “Glory Window” Dallas belvárosában található. A Hálaadás kápolnát Philip Johnson világhírű építész tervezte, a 73 ólomüveges panorámás belső tér spirálját pedig Gabriel Loire francia művész készítette.

Fotó: Alicia-lee/Flickr

Siena katedrális: Siena, Olaszország

A Pastorino de Pastorini által készített középkori templomban lévő ólomüveg kerek ablaka 1288-ban készült, amely Krisztus utolsó vacsoráját ábrázolja. A mű az olasz ólomüveg egyik legkorábbi fennmaradó példája.

Fotó: Johan-haggi/ Flickr

Szent Miklós templom: Amszterdam

A bazilikát nemrég restaurálták. Az 1880-as években épült templom valószínűleg a legismertebb az “új” amszterdami templomok közül. A barokk kupola festett üvegeit nemrég restaurálták. Az amszterdami központi vasútállomással szemben lévő templomot Szent Miklósnak, a város védőszentjének nevezték el.

Fotó: Gary-ullah/ Flickr

Címlapfotó: Pixabay

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál
Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik