Mozaik

Így hat az emberi szervezetre az óraátállítás

Rövidtávon okozhat kellemetlenségeket.

Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, hajnali 3 órakor 2 órára kell az órákat visszaállítani. Október 27-én, vasárnap reggel így azzal a jóleső tudattal fordulunk majd a másik oldalunkra, hogy egy órával tovább alhatunk a szokásosnál. Nem árt azonban tudni, hogy az óraátállítás egyesek egészségére nézve problémákkal járhat, figyelmeztet az utikalauzanatomiaba blog.

Megszüntetné a magyarok többsége az óraátállítást
Egy kutatás szerint minden 5. válaszadó rosszul tudja, hogy október 30-án merre kell tekerni a vekkert.

Az internet tele van intelmekkel, mi most a fenti blog gondolatait osztjuk meg azzal a fontos tudnivalóval, hogy ne feledjük az órákat átállítani.

  • Aki tudja magáról, hogy ez az időszak minden évben gondot okoz neki, előre is készülhet rá, egy-egy negyedórával előbbre állítva a reggeli ébresztőórát.
  • Jobb kerülni az altatókat, helyette este, lefekvés előtt egy-két órával ajánlatos egy nagy sétát tenni, vagy futni egyet, hogy jobban tudjunk aludni.
  • Jó szolgálatot tehetnek a gyógynövények is: például a citromfűtea, esetleg a komlót és macskagyökeret is tartalmazó – szakember által összeállított – nyugtató teakeverék.
  • Számos alvást segítő házi praktika van, bevethetők a lazító, meleg ülő- és lábfürdők, az alvózokni, az agykontroll-gyakorlatok, és az autogén ellazító technikák.
  • Gépjármű-vezetés közben többször álljon meg, tartson egy kis pihenőt, ha fáradtnak, dekoncentráltnak érzi magát, vagy ha teheti, egy-két napig inkább válassza a tömegközlekedési eszközöket!
  • Ha lehet, ne az óraátállás utáni hétfőre ütemezzen be sorsdöntő állásinterjút vagy nagy koncentrációt igénylő, esetleg balesetveszélyes tevékenységet!

A változásra minden ember másként reagál, nagy egyéni eltérések vannak. Van, aki alig érzi meg, de sokan, főleg a kisgyerekek, az idősek és a krónikus betegek, illetve azok, akik korábban is rossz alvók voltak, különösen érzékenyek lehetnek rá

– írja a portál.

A Magyar Alvás Szövetség közleménye szerint az óraátállításnak hosszú távú egészségkárosító hatása tudományosan nem bizonyított, rövidtávon azonban okozhat kellemetlenségeket. A rendszeres túl korai ébredés vagy a késő esti napfény, bármilyen csalóka legyen is ez utóbbi, negatívan befolyásolják a közérzetet, a szellemi frissességet, az iskolai teljesítményeket, sőt esetenként a gazdasági teljesítményt is.

Fotó: Pixabay

A tapasztalatok szerint a biológiai óra kismértékű ingadozása is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmusát, és hatással van az egészségre is, mindaddig, amíg a szervezet nem alkalmazkodik a változásokhoz.

Vasárnapra jó pihenést kívánunk!

Eltörölnék az időt egy 300 fős norvég szigeten
Nyáron 69 napig nem megy le a nap, így nekik teljesen mindegy, hányat mutat az óra.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik