Mozaik

Velencétől Pekingig gyalogol el egy idős olasz nő

73 éves lesz, amikor megérkezik.

Marco Polo nyomán Velencétől Pekingig akar gyalogolni egy olasz nő. A 70 éves Vienna Cammarota a tervek szerint 2020 áprilisában – tehát 71 évesen – indul el a Selyemúton, amelyet két év alatt akar megtenni, írta az MTI.

Az egykor a Nápolytól délre lévő Paestumban pénzügyi tisztviselőként dolgozó Cammarota egy tíz kilogrammos hátizsákkal fog útnak indulni, átkel Törökországon, Azerbajdzsánon, Türkmenisztánon, Üzbegisztánon és Kirgizisztánon. Indulása után egy évvel éri el Kínát, Pekingbe csak 2022-ben jut el.

Az éjszakákat sátorban fogja tölteni, de mint mondja, reméli, hogy a helyi lakosok majd szállást adnak neki. Útmutatóul csak térképeket használ, GPS nem fog rendelkezésére állni.

Utam célja, hogy embereket ismerjek meg közben. Remélem, találok olyanokat, akik támogatnak vándorlásom során

– mondta Cammarota.

A kihívással szeretne példaképül állni a nők elé. Üzenete az, hogy a nők koruktól függetlenül mindent képesek megvalósítani, amit elhatároznak.

A korombeli embereknek – különösképpen a nőknek – meg akarom mutatni, hogy az ember megvalósíthatja az álmait. Pekingbe érkezésemkor 73 éves leszek, de biztos vagyok abban, hogy sikerülni fog

– hangsúlyozta.

Cammarota egyben a lassú és úgynevezett szelíd turizmust akarja népszerűsíteni. Vándorlása alatt mellőzni akarja a műanyag használatát. A szelíd turizmus a helyi lakosság és a turizmusban résztvevők közötti kölcsönös megértést segíti elő, nem veszélyezteti a meglátogatott területek környezetét, kulturális sajátosságait és a lehetővé teszi a táj megkímélését.

A hosszú, országokon átívelő vándorutakhoz Cammarota már igen jól hozzászokott. 2017-ben több mint 3 hónapon át gyalogolt Goethe nyomain a csehországi Karlovy Varyból Szicíliáig, eközben áthaladt Tirolon is. Útján Goethe 1786-os olaszországi utazásának vonalát követte. Töltött már egy hónapot Nepálban és Tibetben, emellett túrázott Izraelben, Patagóniában és Madagaszkáron is.

Kiemelt kép: Europress/dpa/Andreas Gebert

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik