Mozaik

Cuki kölyökkutyát találtak a kertben, az állatorvos közölte velük, hogy nem is kutya

Egy ausztrál kertes ház udvarán találtak rá egy kölyökkutyának hitt állatra, amelyről hamar kiderült, hogy egy fajtiszta dingó, és egy ragadozómadár karmai közül szakíthatta ki magát, a természetvédők legnagyobb örömére, írja a CNN.

A Wandi névre keresztelt dingó alig egy éves, de már most olyan súlya van, mint kifejlett társainak.

A kölyökre még augusztusban lelt rá egy család a kertjében a Victoria államban lévő Wandiligong településén. Rebekah Day állatorvos elmondta, a család a reggeli órákban nyöszörgést hallott odakintről. Amikor meglátták, előbb magára hagyták, gondolván hogy csak elszökött valahonnan, de miután nem jelentkezett érte senki, befogadták.

Elvitték egy állatkórházba, ahol a legnagyobb meglepetésükre kiderült, nem is egy kutyát vettek magukhoz.

Kimentették a kutyát a fagyos folyóból, de nem is kutya volt
Megmentőit mindenesetre így is dicséret illeti.

Rebekah Day karmolásra utaló nyomokat talált az állat hátán. Az állatorvos szerint egy ragadozómadár ragadhatta el a családjától Wandit, és el is akarhatta fogyasztani, a dingó viszont csodával határos módon kiszabadult a karmai közül.

A környéken eddig nem volt bizonyíték a dingók jelenlétére, ugyanakkor nagy ragadozómadaraink vannak és láttuk már elejtett bárányok és kisebb tetemeit is a vadonban

– fogalmazott.

Lyn Watson, az Ausztrál Dingó Szövetség igazgatója azonnal kapcsolatba lépett az állatorvossal, majd genetikai vizsgálatnak vetették alá az állatot, aminek eredményére 6-8 hetet kellett várni. Addig is próbálták a kölyköt összeszoktatni a többi dingóval.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Enjoying my new digs at @dingodiscovery. My DNA results showed that I am pure D I N G O!

Wandi Dingo (@wandi_dingo) által megosztott bejegyzés, Okt 30., 2019, időpont: 5:56 (PDT időzóna szerint)

A vizsgálatból kiderült, hogy 100 százalékig fajtiszta dingóról van szó, Watson és csapata pedig ennek nagyon örült. Mint fogalmazott, rendkívül ritka, hogy egy menhelyre egy teljesen fajtiszta dingó kölyköt szállítanak be, Wandi pedig most fontos részét képezheti a veszélyeztetett faj védelmét célzó szaporítási programjuknak.

Ők a mi csúcsragadozóink, ők a mi oroszlánjaink. A munkájuk az, hogy ne hagyják elszaporodni a kenguruállományt, ez volt a dolguk azelőtt, hogy idejöttek az európaiak és ez a dolguk évezredek óta

– magyarázta a szakember.

A dingók őshonosak Ausztráliában, de az állományuk rendkívül bezuhant az élőhelyük csökkenése és a vadászat miatt. A Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján jelenleg veszélyeztetettként tartják számon a fajt. A dingó a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó szürke farkas (Canis lupus) alfaja.

Olvasói sztorik