Mozaik

Világörökség lehet az eredeti olasz eszpresszó kávé

Bár sokan gondolhatják úgy, hogy a kávézókban lefőzött hagyományos feketénél egyszerűbb ital kevés van, Olaszországban most azért lobbiznak, hogy a hamisítatlan, eredeti olasz receptúra alapján készülő eszpresszó felkerülhessen az UNESCO szellemi kulturális örökségének listájára. Ők azt vallják, egyszerűségében és az elkészítés tökéletességében rejlik a nagyszerűsége!

Az olasz parlamentben szavaznak arról, hogy az olasz feketét felterjesszék-e az UNESCO világörökségi listájára vagy sem, írja a Telegraph.

Az UNESCO szellemi kulturális örökségének reprezentatív listáján ugyanis néhány éve gasztronómiai tételek is szerepelhetnek.  Így például a washoku, a japánok hagyományos étkezési kultúrája mellett például a mexikói konyha, valamint a nápolyi pizzakészítés is felkerült a védendő gasztroértékek listájára.

Olaszország a pizzán túl is 55  különböző, felbecsülhetetlennek tartott természeti, kulturális és építészeti örkséggel büszkélkedhet. A listán többek között Velence lagúnái, a Lipari-szigetek, az Amalfi-part, Pompeii és a Herculaneum régészeti lelőhelyei, a Dolomitok, Nápoly és Siena, Róma és Firenze történelmi központjai is szerepelnek.

De milyen az eredeti „olasz eszpresszó” ?

Mert a világon ahány kávézóba térünk be, „olasz eszpresszó” címszó alatt annyiféle feketét fogunk kapni. Jogos lehet a kérdés, milyen is az igazi, hamisítatlan  olasz fekete?

Fotó: Pixabay

Erős. Porceláncsészében tálalják, nem műanyag pohárban, nem porból főzik, nem híg – ez az alap.

Minőségbiztosítási célzattal 1998-ban létrehozták a Espresso National Institute-ot, vagyis a Nemzeti Eszpresszó Intézet-et. Ők még pontosabban definiálták, mit is nevezhetünk igazi olasz presszókávénak. Ebben a részletes angol nyelvű tájékoztatóban pontos és szakszerű választ kaphatunk nem csak a presszó, hanem az eredeti capucchino receptúrájára is.  Érdemes megnézni.

Kiemelt kép: Pixabay

Olvasói sztorik