Mozaik

Elmúlt a balesetveszély, újra látogatható a pécsi Barbakán-bástya

A fából készült hidakat, lépcsőket, az építmény karéján felépített gyilokjárót - védőfolyosót - és az azt övező korlátokat újították fel.

2018 óta balesetveszély miatt volt elzárt a Barbakán-bástya, de már újra meg lehet tekinteni a pécsi belvárosi körbástyát, írja az MTI.

A pécsi székesegyháztól nyugatra lévő körbástyára az elmúlt bő egy évben nem lehetett felmenni. A vizsgálatok azt állapították meg, hogy a bástyához kapcsolódó, fából készült hidak, lépcsők, az építmény karéján felépített gyilokjáró – védőfolyosó – és az azt övező korlátok felújításra szorulnak. Ezek a rekonstrukciók fejeződtek be most.  A mostani munka folytatásaként 2020-ban a városfal déli részén, a Citrom utcánál található, szintén balesetveszély miatt zárva lévő gyilokjárót felújítják és az északi városfal rekonstrukcióját is elindítják, s lehetőség szerint be is fejezik jövő évben.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

A pécsi városfal nyugati falának részét képező építményt a 15. században emelték azért, hogy az a város és a püspökvár védelmét szolgálja a törökök európai terjeszkedése idején. A bástyát korábban lakóépületek szegélyezték, azokat a hetvenes években bontották el, s tették látogathatóvá a pécsiek és a turisták előtt.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Gyufaszálak tízezreiből épít palotákat a pécsi nyugdíjas
A makettkészítő férfi különleges munkamódszere páratlan Magyarországon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik