Mozaik

Jeleket küldtek az űrből a magyar zsebműholdak

Felbocsájtásuk óta többször elhaladtak hazánk felett.

A Masat-1 2012-ben történt fellövése után, űrbéli útjára bocsátották a SMOG-P-t is, amelyet szintén a Budapesti Műszaki Egyetem oktatói és hallgatói alkottak meg. 2019. december 6-án helyi idő szerint 9:18-kor Új-Zélandról elstartolt a Rocketlab amerikai cég Electron típusú rakétája, majd 365 kilométeres magasságban zökkenőmentesen pályára állította a műegyetemi fejlesztésű 5x5x5 cm-es SMOG-P és a magánfinanszírozású 5x5x10 cm-es ATL-1 kisműholdakat, írta közleményében az egyetem.

Az első jeleket egy japán rádióamatőr vette körülbelül 4 órával a  december 6-ai felbocsátás után a SMOG-P-ről és az ATL-1-ről egyaránt. A BME közleménye szerint a felbocsátást követően a műholdak először magyar idő szerint 19:40-kor értek hazánk fölé. Azóta 12 alkalommal haladtak át az ország felett, és a több mint 991 vett adatcsomag bizonyítja, hogy a műholdak üzemszerűen működnek. A szakemberek több alkalommal vezérelték is őket a földi állomásokról.

A SMOG-P a világ legkisebb teljes értékű működő műholdja: a többi, velük együtt pályára állított zsebműhold eddig nem mutatott üzemszerű működésre utaló jeleket.

Kiemelt kép: Budapesti Műszaki Egyetem

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik