Mozaik

Különleges majomcsapat költözött a miskolci állatkertbe

Hat örvös mangábé került a kedvencek közé.

Ritka fajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert és Kultúrpark Afrika-házának gyűjteménye. Még a téli szünet előtt egy hattagú örvös mangábé család költözött be, amely majomfajt Magyarországon jelenleg kizárólag itt lehet megcsodálni – olvashatjuk az állatkert honlapján.

Örvös mangábékat a Magyarországon több, mint 80 évvel ezelőtt, utoljára az 1930-as években a fővárosi állatkertben lehetett utoljára látni. Most a Berlini Állatparkból érkezett Miskolcra egy család: a hatfős csapatot a szülőpár és négy kölykük alkotja, melyek közül a legfiatalabb mindössze 10 hónapos. Az állatok érkezésével együtt megújult a külső kifutó is.

A mangábék egy különleges csoportját alkotják a főemlősöknek

Nyugat-Afrika atlanti-óceáni partvidéki esőerdeiben honosak. A cerkóffélék családjába sorolják őket, legközelebbi rokonaik pedig a páviánok. Összesen 11 fajukat különböztetik meg, melyek kizárólag Afrika középső területeinek erdeiben honosak.

Az örvös mangábék (Cercocebus torquatus) közepes testméretű majmok, ám a hímek jóval termetesebbek a nőstényeknél: míg előbbiek akár a 10 kg-os testsúlyt is elérhetik, addig utóbbiak gyakran csak fele ekkorák. Megjelenésük igazán jellegzetes, hiszen míg szőrzetük testük nagy részén sötétszürke, addig nyakukon és arcuk két oldalán fehér, míg a fejük tetején élénk vörös színű. Szemhéjuk feltűnően fehér, amely a sűrű erdőkben élő állatoknál az egyedek közötti vizuális kommunikációban játszik fontos szerepet

– olvashatjuk róluk.

Mindössze 71 egyed él Európában, melyek közül immár 6-an Miskolcon

Az erdők irtása révén eredeti élőhelyük a Nyugat-Afrika atlanti-óceáni partvidéki esőerdeiben egyre zsugorodik, illetve húsáért is vadásszák őket, ezért a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája veszélyeztetettként tartja számon.

Fotó: miskolczoo.hu

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik