Mozaik

Forró vízben oldják a stresszt a hómajmok

A vízben tulajdonképpen relaxálnak.

A Jigokudani (Pokol Völgye) Majom Parkban élő japán makákók a ,,hómajmok” híresek arról, hogy felettébb élvezik a meleg források vizét – imádnak fürdeni, akár órákig ázni a kövek közül előtörő meleg vízben.
A világon egyedülálló szokás ez, melyet egyetlen más majomfajnál sem tapasztaltak még – írja a smithsonianmag.

A tudósok sokáig azt hitték, hogy ennek a viselkedésnek logikus magyarázata az, hogy a majmok a hideg elől mennek a forró vízbe, tulajdonképpen melegedni. A kutatók azonban nem rendelkeztek adatokkal ahhoz, hogy ezt a hipotézist alátámaszthassák.

Ezért a Kyoto Egyetem tudósai elkezdték vizsgálni a Jigokudani hómajmok e furcsa szokását.

Fotó: Facebook/Jigokudani Yaen-koen

A japán makákók, más néven hómajmok, a főemlősök legészakibb, hihetetlenül intelligens faja.

A csoport meleg fürdőre való hajlamát először 1963 telén fedezték fel, ekkor látták, hogy egy nőstény Jigokudani közelében lévő szálloda tavában fürdőzik. Hamarosan más makákók is csatlakoztak a mókához. Amikor az időjárás elkezdett felmelegedni, a majmok eltűntek, majd megjelentek a következő téli időszakban.

Fotó: Facebook/Jigokudani Yaen-koen

Higiéniai megfontolások miatt a Jigokudani park úgy döntött, hogy a majmoknak saját tavat készítenek, ahol a makákók rendszeresen fürödhetnek a téli hónapokban.

A tudósok azt feltételezték, hogy a majmok a meleg forrásokat használják melegedésre.

Ahhoz, hogy adatokat gyűjtsenek róluk, a Kiotói Egyetem csapata tesztelte az állatok ürülékeit is.  Vizsgálták többek közt a glükokortikoidok szintjét, ami egy biológiai stresszhez köthető metabolit.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy a hideg több glükokortikoidot termel a főemlősökben – köztük a japán makákókban is.

Fotó: Facebook/Jigokudani Yaen-koen

A kutatók 12 felnőtt nőstényt követtek a tavaszi szezonban (áprilistól júniusig) és a téli párzási időszakban (októbertől decemberig).

Az eredményeik azt mutatták, hogy télen a majmok gyakrabban használták a forrásokat. A csapat azt is megállapította, hogy a hideg hónapokban a makákók székletében alacsonyabb volt a glükokortikoid szintje azokban a hetekben, amikor fürödtek, mint egyébként.

A domináns nőstények magasabb stresszszinttel rendelkeztek, mint az alárendeltjeik, valószínűleg azért, mert agresszívebb konfliktusokban vettek részt. Ugyanakkor észrevették a tudósok, hogy a domináns egyedek több időt töltöttek a forró forrásokban – ami a magas társadalmi rang előnyőnye -, és a több fürdés alacsonyabb széklet glükokortikoid koncentrációkhoz vezetett.

Fotó: Facebook/Jigokudani Yaen-koen

Ez azt jelzi, hogy épp úgy, ahogy az embereknél a tavaszi nap, a majmoknál a meleg víz bír stressz-csökkentő hatással. A vízben tulajdonképpen relaxálnak

– mondta Rafaela Takeshita egy főemlős kutató a Kyoto Egyetem új tanulmányában.

Ezzel az egyedülálló szokással, a fürdőzéssel a hómajmok szemléltetik, hogyan lehet eredményesen harcolni a hideg okozta stressz ellen

– tette hozzá Takeshita.

Kiemelt kép:  Facebook/Jigokudani Yaen-koen

Egy állatkerti gondozó elárulta a tíz legmeglepőbb dolgot, amit az állatokról tanult
Tudtad, hogy az emberek által ismert emlősfajok egyötöde denevér? Vagy hogy a kenguruk azért sétálnak olyan furán, mert képtelenek külön mozgatni a lábukat?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik