Mozaik

Kihalhatnak a musztángok, a szabadság szimbólumai

Sok musztáng elpusztul, amikor összeterelik őket.

Amerikában ismét fellángolhat a vadlovak kontra szarvasmarhák harc, miután egy állami törvényjavaslat szerint 130 ezer vadon élő lovat, vagyis musztángot, illetve öszvért terelnének el az állami területekről.

Az amerikai vadlovakért indított kampányban úgy látják: katasztrofálissá válna a helyzet, fél évszázaddal ezelőtti állapotok uralkodnának újra.

Az MNN cikke szerint akkor az ország ikonikus állatai, a szabadság szimbólumai majdnem kihaltak, a kongresszus egyhangú döntéssel mentette meg őket.

Az elmúlt évtizedekben 15-20 százalékkal emelkedett a számuk, mégis veszélyben vannak. Jelenleg elsősorban tíz nyugati államban lehet még megtalálni őket, az északi Montanától és Wyomingtól a déli Új-Mexikóig és Kaliforniáig.

Az összeállítás szerint magántulajdonban lévő szarvasmarhák millió legelésznek közben az állami területeken, azokon is, amelyeket kifejezetten a musztángoknak tartottak fent.

Közben az elmúlt évtizedekben 15 millió hektárral rövidítették meg azokat a vidékeket, ahol még élhetnek.  Az állami területeken legelő háziállatok immár 35-ször annyian vannak, mint a vadlovak.

14 éve minden nap egyedül megy sétálni a városba a fehér ló
Igazi látványosság a barátságos kanca Frankfurtban.

A musztángok közül sokan megsérülnek vagy elpusztulnak az összeterelésük alatt, az állatvédők szerint. Túlhevülnek, kiszáradnak, elvetélnek. A csikók elszakadnak az anyjuktól és rendkívüli stressz éri őket.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik