Mozaik

14 éve minden nap egyedül megy sétálni a városba a fehér ló

Frankfurtban nemcsak autókat és felhőkarcolókat láthatunk, de egy fehér kancát is, aki egyedül rója az utakat.

A macskákról köztudott, hogy szeretnek elkóborolni, egyedül róják a kilométereket a megszokott útvonalakon, és kutyát is láthattunk már elcsatangolni, de olyanra nem nagyon van példa, mint a németországi Frankfurt nagyvárosának egyik külterületén, Fechenheimban: egy Jenny nevű arab kanca sétál nap mint nap egyedül, írja a Bored Panda.

A frankfurti kerületben 14 éve egyedül sétálgató ló nagy ismertségre és népszerűségre tett szert az elmúlt közel másfél évtized alatt. Igazi kuriózum volt a jelenléte, de mára már teljességgel mindennapos jelenséggé vált. A lovat megszokták már a járókelők is, kedvesen üdvözlik, de az állat sem ijed már meg tőlük, barátságos a kisállatokkal és a gazdáikkal is, de a gyerekeket is szereti.

Boris Roessler/dpa/AFP/Europress

Gazdája, a 79 éves Werner Weischedel minden nap kiengedi a fehér kancát az istállójából, ahonnan a ló egy megszokott útvonalon sétál ki a mezőre, aztán pedig a szokásos körútja után mindig megbízhatóan vissza is tér az otthonába.

Jenny mintegy 20 kilométert tesz meg a napi sétája során, és még soha nem történt vele semmi

– meséli a gazdája.

Mint fogalmazott, az állat azokon az ösvényeken halad, amerre még együtt jártak, amikor ő is bírta erővel. Aztán idővel megtanította neki az útvonalat, hogy egyedül is megtehesse az utat később.

Boris Roessler / dpa / AFP / Europress

A frankfurti rendőrség is jól ismeri a lovat, de nem azért, mert bármikor kihívták őket miatta.

Még sosem kellett közbeavatkoznunk. Az állat kötőfékjén van egy kis cetli, amin ez áll: Jennynek hívnak, nem szöktem el, csak sétálgatok. Köszönöm.

– mondja a rendőrség szóvivője, Isabell Neumann.

Boris Roessler / dpa / AFP / Europress

Jenny igazi netes szenzáció lett, így már nem csak Fechenheim területén ismerik az emberek. A róla készített videókat több ezren látták már, híre Németországon túlra is eljutott az internet segítségével.

A legtöbben kedvelik, és üdvözlik a módszert, amellyel a gazdája biztosítja a ló számára a megfelelő sétát még akkor is, ha az ő egészsége már nem teszi lehetővé, hogy minden egyes alkalommal a kedvencével tartson.

De akad néhány kritikus hang is, ami főleg azt kifogásolja, hogy nem más fajtársával együtt tölti az idejét a kanca, hanem teljesen egyedül rója a kilométereket, társaság nélkül. Ráadásul másokat is veszélyeztethet, vélik egyesek.

Boris Roessler / dpa / AFP / Europress

Ugyanakkor a német lógyógyászati társaság (Gesellschaft für Pferdemedizin) egyáltalán nem tartja károsnak a dolgot.

Jenny sok mozgáshoz jut a sétája során, és látszik rajta, hogy kiegyensúlyozott és elégedett életet él

– nyilatkozta Maren Hellige állatorvos, aki az egyesület vezetőségi tagja is egyben.

A séta útvonala a megszokott közegében, környezetében történik, az autókat, a gyalogosokat és a villamost is jól ismeri, mindennaposak a számára, tette hozzá a szakértő.

Íme egy kis videó Jenny napi rutinjáról.

Kiemelt kép:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik