Életmód

Tündér lehet az ország legidősebb lova

Egy ló átlagéletkora 25-35 év közé tehető, de akadnak kivételes esetek.

A ló és az ember már évezredek óta kötődik egymáshoz. Nincs a Földön még egy olyan élőlény, akinek annyit köszönhet az ember, mint e csodálatos négylábú társának. Közismert tény, hogy a hazánkban tenyésztett lófajták messze földön híresek.

  • Kevés ország rendelkezik olyan kiváló fajtákkal és a fajták oly nagy számával, mint Magyarország. Az 1878-as, majd az 1900-as Párizsban rendezett Világkiállításon a legnagyobb elismerést a gyors magyar kocsiló, a magyar jukker és a könnyű nemes magyar huszárló aratta.
  • A hagyományos magyar lófajták, amelyeket az állami ménesekben (Bábolnán, Mezőhegyesen, Kisbéren, Szilvásváradon és a Hortobágyon) több évtized gondos és szakszerű tenyésztői munkájával hoztak létre, páratlan kulturális örökségünk.
  • A legtöbb ló 25-35 éves koráig él, a leghosszabb életű azonban egy „Old Billy” nevű 1760-ban Angliában született és 62 évet élt uszályvontató ló volt.
  • Magyar lovaink Kincsem, a “verhetetlen” teljesítményét egyetlen ló sem tudta felülmúlni: 54 futásból 54 győzelem 4 versenyév alatt!
18 érdekes tény, amit sokan nem tudnak a lóról
A 60 millió évvel ezelőtti „ősló” az Eohippus (hajnalpír ló) törzsfejlődése folyamán alakult ki a ma ismert ló. Az Eohippus apró termetű,

Az alábbi fotón Tündér Kisbéri Félvér, aki talán az ország legidősebb lova. A Nyírő László tulajdonában álló kisbéri félvér 38 éves. 32 éves koráig lovagolták és 18 csikónak adott életet. Most már békés nyugdíjas éveit éli. Gazdája szívből jövő sorai is igazolják, hogy lovat tartani így érdemes, és csak így lehet.  Boldog napokat kívánunk Tündér!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik