Mozaik

Sosem látott mintázattal született egy ló Izlandon

A lovakat már a vikingek idején meghonosították Izlandon, és az ország kemény törvényeinek köszönhetően fajtiszták maradtak az utóbbi ezer évben. Most viszont egy új szőrmintát azonosítottak egy állaton, írja a CNN.

Baldur Eiðsson izlandi lótenyésztő elmondása szerint nem hitt a szemének, amikor lova, Ellert fehér pöttyökkel a testén látott napvilágot.

Az ötéves mén hasonlít az anyjára, bizonyos karakterekben mégis eltér tőle. Szürkésbarna testén, fekete sörényén és farkán látványos fehér árnyalatok vannak, arca teljesen fehér, szemei pedig rikító kékek.

Facebook / Ellert frá Baldurshaga

Freyja Imsland genetikai szakértő a közelmúltban sokat dolgozott együtt a gazdával, és elmagyarázta, hogy miért olyan különös Ellert színvilága.

Ez a színváltozat csak rá és az utódaira jellemző, a világon nem létezik több olyan ló, amelynél előfordul a jelenség.

A ló kiemelkedő vérvonalból származik. Anyja és apja és első osztályú utódokat nemzett.

Eiðsson arról beszélt, amikor Ellert megszületett, arra gondoltak, hogy hiba csúszott a tenyésztésbe, és hogy az anya rossz lóval párosodott. DNS-tesztnek vetették alá a csikót, és kiderült, hogy tévedtek.

Minden pontosan úgy történt, ahogy tervezték, csak Ellert testében génmutáció alakult ki, ami miatt foltos lett a teste.

Azt mondjuk rá, ýruskjóttur, ami annyit jelent, hogy pettyes

– mondta a gazda, hozzátéve, hogy ez lett az állat színezetének hivatalos megnevezése is.

Ellert a születése óta négy utódot hozott világra ugyanilyen mintázattal. Ugyanakkor a szakemberek szerint nagyon kell figyelni rájuk, mert bármelyik pillanatban a színükkel együtt kihalhatnak. Ehhez elég egy vulkánkitörés vagy egy fertőző légúti betegség is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik