Mozaik

200 millió év után kihalt a Jangce pandája

A kardorrú tok és közeli rokonai közel 200 millió éve éltek a Földön. Az akár hat méter hosszúra is megnövő hal olyan kihalási eseményeket élt túl, ami többek közt a dinoszauruszok kipusztulását is eredményezte. Ugyanakkor van egy jelenség, amivel már a Jangce pandájának becézett ősi faj sem tudott megbirkózni: az emberiség, írja a National Geographic.

A Science of the Total Environment című tudományos lapban a napokban hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a kardorrú tokot, ennek okaként pedig a halászatot és a gátépítéseket jelölték meg.

Ez egy elítélendő és helyrehozhatatlan veszteség

– nyilatkozott Qiwei Wei, a tanulmány egyik vezető szerzője, aki évtizedek óta kutatott az állat után.

A faj állománya a múlt évszázadban kezdett el drasztikusan csökkenni a halászat következtében. Az 1970-es években évi 25 tonna kardorrú tokot gyűjtöttek be a folyókból átlagban, de a kihalásukban hatalmas szerepet játszottak a gátak is. Ennek akkoriban nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, de sokkal nagyobb bajt okoztak, mint azt bárki is gondolta.

Fotó: Wikipedia

A kardorrú tok funkcionálisan 1993-ban halt ki, ami azt jelentette, hogy már nem maradt elegendő példány belőlük ahhoz, hogy normális mértékben szaporodjanak. Emiatt több egyedet is befogtak és megpróbálták szaporítani őket, de ezek a kísérletek mind kudarcba fulladtak.

2003-ban Wei és kollégái nyomkövetőt helyeztek egy kardorrú tokra, amit teljesen véletlenül fogtak be a dél-kínai Yibin városánál. Szabadon engedték, hogy lássák, merre megy, de pár órával később már nem adott jelet. Ez volt az utolsó élő példány, amivel ember találkozott.

A lapban úgy saccolják, hogy a hal 2005 és 2010 között halhatott ki végleg.

A kardorrú tok mellett mindössze egy kanalastokfélét ismerünk a világon, a Mississippi folyóban élő lapátorrú tok szintén veszélyeztetett faj.

Zeb Hogan, a University of Nevada halbiológusa arról beszélt, a faj kihalásának figyelmeztető jelnek kell szolgálnia arra vonatkozóan, hogy megvédjünk más édesvízi fajokat. A legnagyobb édesvízi állatok túlnyomó többségét ugyanis szintén a kihalás fenyegeti.

112 éves a világ legöregebb édesvízi hala
A nagyszájú buffalo az I. világháború kitörése előtt született.

Kiemelt kép: Qiwei Wei

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik