Mozaik

112 éves a világ legöregebb édesvízi hala

A nagyszájú buffalo az I. világháború kitörése előtt született.

A szénizotópos kormeghatározás szerint ez a legöregebb édesvízi hal. A Minnesotában kifogott halat szénizotópos kormeghatározásnak vetették alá, amiből kiderült, hogy a 10 kilogrammot nyomó példány már 112 éves, ezzel pedig 26 évvel megdöntötte egy szintén ebbe a fajba tartozó előző csúcstartó korát, írja a National Geographic.

Húsz éve nem fogtak ilyen halat magyar vizeken
Összesen hat darab buffalo került a Maconkai-tóba, de eddig egy sem akadt horogra.

Az Észak-Amerikában őshonos nagyszájú buffalo (bigmouth buffalo, Ictiobus cyprinellus) képes akár 36 kilogrammos súlyt is elérni, és a legtovább élő édesvízi csontos halfaj, és nagyjából 12 ezer fajtát ölel fel.

Fotó: Wikimédia Commons

Egy hal, amelyik több mint 100 évet él? Ez hatalmas dolog

– mondta Solomon David, a Louisiana Nicholls Állami Egyetem docense, aki nem vett részt a kutatásban.

Az utóbbi években az egyre fejlődő technikának köszönhetően felfedezték, hogy több halfaj is tovább él, mint feltételezték. A grönlandi cápa például a 270 éves kort is elérheti.

A kutatók mintákat vettek 386 kifogott halból, vékony szeletet eltávolítva az otolitból, vagyis a hallókőből, amely az állat helyzetérzékelésében és egyensúlyozásában segít úszáskor. Az otoliton évgyűrűk vannak, hasonlóan a fák törzséhez, amiből megállapítható az egyed kora. A kutatók ezeket ellenőrizték mikroszkóppal, és több 80-90 éves példány is volt a vizsgált halak között.

Alec Lackmann, a kutatás vezetője ezután szénizotópos kormeghatározásnak is alávetette a mintákat, és az a Communications Biology folyóiratban közzétett tanulmány szerint egyezett az otolitos vizsgálattal.

Összesen öt hal életkora haladta meg a 100 évet, de az egyik nőstény hal 112 évével rekordot állított fel.

Bár a bigmouth buffalo elég népszerűtlen hal, fogyasztani nem szokták, nagyszerű „szemételtakarításra” való halnak tartják, a kutatók szerint mégis fontos szerepe van a folyók egészségének megőrzésében, például azáltal, hogy kiszorítja az invazív pontyfajokat.

Népszerűtlensége ellenére is egyre inkább a sporthalászok célpontjává válik, akik íjjal és nyíllal vadásszák le a halakat, gyakran éjszaka a reflektorfényben.

Az Egyesült Államokban, ahol ezek a nagyszájú buffalok élnek, nem korlátozzák a sport- vagy kereskedelmi célú horgászásukat, mert ott a halakat nem tekintik veszélyeztetett fajoknak. Ellenben Kanadában különös figyelmet fordítanak rájuk. Lackmann és David remélik, hogy a halfaj elképesztő képessége, hogy ilyen magas kort érjen meg, növeli az ázsióját az USA-ban is a jövőben.

Kiemelt képünk illusztráció: Wikimédia Commons/Alus164

Olvasói sztorik