Mozaik

Dorottya ma megjósolja, mikortól enyhül az idő

Régi időkben ez a nap dologtiltó nap volt, az asszonyok nem varrhattak, nehogy megfájduljon az ujjuk.

Február másodikán a medvék és a mormoták is megjósolták a tavasz közeledtét. Február 6-a, Dorottya napja is az időjósló napok közé tartozik a néphagyomány szerint, gyorsan hozzáfűzve, hogy a népi megfigyeléseknek az évszázados tapasztalatok alapján mindig van alapjuk, írja a Netfolk.

De ki volt Dorottya?

A legendák szerint Dorottya a keresztényüldözések idején élt  előkelő családban. Miután kikosarazott egy római helytartót, a kor szadista szokásai szerint megkínozták, majd lefejezték. Lefejezése előtt a bírája gúnyosan azt kérte tőle, hogy égi jegyesétől, azaz Krisztustól küldjön neki azokból a rózsákból, almákból, amikről mesélt korábban. Volt is meglepetés, amikor a  kivégzést követően virágokkal és gyümölcsökkel teli kosárral egy égi gyermekküldönc tette a bírónál tiszteletét.

Dorottya, a „tavaszi rózsa” – így hívták segítségül a hozzá imádkozók – e csoda  miatt lett a kertészek és virágárusok védőszentje. A Vatikáni Zsinat  1968-ban mint  sosem létező, csupán legendás személyt Dorottyát törölte a szentek közül.

Régi időkben Dorottyához fordultak azok, akik  a szegénységtől, a szégyentől, a hamis vádaktól és a szenvedéstől kértek szabadulást. A szenvedők közül is főként a várandósok és a szülésznők fohászkodtak Szent Dorottyához  könnyű szülésért.

Dorottya napi időjóslás

A néphagyományban időjósló nap február 6-ika.

Ha Dorottya még szorítja, Julianna tágítja

–  tartja a népi megfigyelés, azaz ha Dorottya napján fagy, akkor Julianna napjára, február 16-ikára megenyhül az idő. Ez azért is fontos, mert a tavaszra váró váró emberek Juliannától várták a tél szorításának enyhülését, a jobb időt, a természet ébredését.

Egy másik mondás szerint, ha “Dorottya locsog, akkor Julianna kopog”, azaz ha február 6-án enyhe az idő, akkor lehetnek még nagy mínuszok a következő hetekben.

Dorottya napi szokások

  • Ez a nap dologtiltó nap volt, az asszonyok nem varrhattak, nehogy megfájduljon az ujjuk.
  • Ha ezen a napon esett az eső, annak a juhászok örültek, mert úgy vélték, hogy akkor bőséges tejhozamra számíthatnak abban az évben.

Kiemelt kép: Pixabay

Tenyérből is jósol a soltvadkerti kártyavető
Felmenői hagyományát követi.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik