Mozaik

Újdonságokkal indul az idei össznemzeti zarándokvonat Csíksomlyóra

A vonaton Böjte Csaba gyermekeinek gyűjtenek.

A Kárpáteurópa 2008-ban szervezett először vonatos utazást a csíksomlyói búcsúba, 2010 óta már két szerelvényt indít Csíksomlyóra Pünkösdkor. Tíz éve csatlakozott ugyanis a Székely gyors mellé a Csíksomlyó expressz. A két vonaton idén 1100 zarándok utazik majd, az előző évekhez hasonlóan.

A csaknem fél kilométer hosszú, össznemzeti zarándokvonat idén május 29. és június 1. között keresi fel Erdélyt, a csíksomlyói búcsút és a történelmi Magyarország 1000 éves határát. Az idei pünkösdi vonat szomorú aktualitását a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója jelenti

– olvasható a MÁV-csoport honlapján.

Erdélyt látni és megszeretni: 15 páratlan szépség Segesvártól Székelykőig
A Lonely Planet nemrégiben elkészítette 2016-ra ajánlott legjobb desztinációinak listáit. Mutatjuk, miért érdemelte a régiók közül az első helyet Erdély.

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra, írja az MTI. A MÁV-csoport honlapja szerint újdonság, hogy a régi magyar határról visszajövet a Csíksomlyó expressz zarándokai a Gyimesekben, Gyimesközéplokon a „Pünkösdi Forgatag” magyar-székely-csángó találkozón vesznek részt.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A 100 éve aláírt trianoni békediktátumról is megemlékeznek, majd átadják a zarándokvonatokon összegyűjtött adományokat a Böjte Csaba által nevelt erdélyi gyermekeknek. Zenés táncos műsor következik, többek között Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas és érdemes művész koncertjével.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik