Mozaik

Megbillent a Balaton

Beigazolódott az Országos Meteorológiai Szolgálat múlt heti jóslata, hétfőn a szokatlanul erős nyugatias áramlás és a viharos erejű széllökések hatására megbillent a Balaton.

A DNY-ÉK irányban 80 kilométer hosszú, sekély tó medre ideális ahhoz, hogy a tó hosszanti keresztmetszetével párhuzamosan fújó délnyugati, vagy északkeleti irányú szél áttolja a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

Ez történt hétfőn délelőtt is: a vizugy.hu 12 órakor mért adatai szerint 81 centiméternyi különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízszint között.

Balatonfűzfőn 154 centiméteres, Keszthelyen pedig 73 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 81 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között

A keszthelyi vízállás alakulása:

vizugy.hu

A balatonfűzfői vízállás alakulása:

vizugy.hu

Legutóbb tavaly júliusban lengett ki a Balaton vize hosszanti irányban az erős, kitartó szél miatt, de ellenkező irányba. A jelenség nem számít rendkívülinek, de szokatlannak mondható.

Az OMSZ posztja szerint egyébként az eddig megfigyelt legnagyobb ilyen mozgásra 1962. május 14-én került sor, amikor 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-t emelkedett.

Így néz ki a felhők alól videón a magyar tenger és környéke
Somogy megye természeti és épített csodáiról forgatott gyönyörű filmet a fotós.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik