Otthon készült

Mogyorós káposztás tészta badacsonyi Hableány módra

Ünneppé varázsolt hétköznapok: a patinás balatoni hely receptje és története.

A káposztás tészta kultúrtörténete szorosan összefonódott a menzával. Egy jobb sorsra hivatott étel, amelyet jó vastag kockatésztával kaptunk (tojást talán nem is látott), kevés káposztával, és ha nagyot mosolyogtunk a konyhás nénire és még udvaroltunk is neki egy kicsit, az átlagosnál kicsivel több cukrot is kaptunk hozzá. És a magyar átlagmenza körülményei között adott esetben még boldogok is voltunk, hiszen az ehetetlen tört krumpli és az alumíniumkanállal spenótban kergetett keménytojás el nem múló korszakában azért csak jó volt egy kis káposztás tésztát enni. Vagy legalábbis valamit, amit így hívtak.

Tóti-hegy: a Balaton-felvidék panorámáinak alig ismert királya
Tökéletesebb kilátás nincs: 360 fok, Káli-medence, Tapolcai-medence, Badacsony, Balaton.

Otthon azért idővel kiderült, hogy a klasszikus káposztás tészta sem ez. A házilag gyúrt kockatészta, az alaposan megdinsztelt, önmagában is mennyei káposzta odafigyeléssel feldobta a napot, és néhányan a fejünkhöz kaptunk, hogy akár nagyapáink furcsa szokását is kipróbálhatnánk: milyen lehet cukorral és borssal egyszerre.

A cukor, só, bors-hármas átvezetett a variációk világába, majd megérett a társadalmunk a káposztás tészta egyéb újragondolására is, illetve visszatérésre néhány régi jó recepthez. Kelkáposztás-szalonnás tészta buggyantott tojással, savanyú káposztás-szalonnás tészta, káposztás serpenyő, káposztás cvekedli graham-tésztából, káposztás kocka romásan – hogy csak néhányat soroljunk fel a Nosalty tekintélyes gyűjteményéből.

De most nézzünk valami mást, újat és még izgalmasabbat egy patinás balatoni helytől.

A Badacsony a téli csöndben mutatja meg igazi önmagát
Végre nyitva van már néhány hely, nem is akármilyenek. Vadakkal tele a hegy.

Badacsonyi Hableány: Erzsébet királynétól a 2019-es újjászületésig

A Badacsony lábainál, a Balaton partjához közel fekvő Hableány szó szerint fény az éjszakában errefelé, elsősorban a téli időszakban. Mint a kapcsolódó cikkünkben is olvasható, tíz éve még hiába kerestünk errefelé télen is nyitva tartó, ráadásul jó helyet, manapság már tízet is találunk, közöttük a Hableány a legnagyobb és – hatalmas üvegablakainak, külső és belső tervezésének köszönhetően – a legfényesebb.

Fotó: Gasztrohegy

Január derekán, egy pazar vadkocsonya után volt alkalmunk bejárni a 2019-ben felújított a 2300 négyzetméteres épületet, amely nemcsak borbár, hanem a borkészítés birodalma. Több szintes bemutatótér, ahol többek között a szőlőfeldolgozás, az érlelés, a palackozás folyamatát ismerhetjük meg alaposan. Mindezek mellett kiemelt funkciója a Hableánynak, hogy közösségi tér.

A külső formája alapján szocreál komplexumról nem gondolná az ember, hogy milyen múltja van. Pedig a Laposa család egyik büszkeségének az 1800-as években kezdődött a története.

Volt már szálloda, étterem, rendezvényhelyszín és bolt is, a helyiek szülei, nagyszülei is tudnak mesélni a Hableányról, mint bulihelyszínről. A Laposa szülők, Eleonóra és József, a birtok alapítói itt tartották az esküvőjüket. (…) Már az 1800-as évek közepétől vendéglátóhely működött ezen a helyen: a telek, amelyre a Hableány-szálló épült, 1857-ben Holzeri János zirci lakos tulajdonában volt. A szállót 1883. július 14-én nyitották meg, az akkor még vízparti telken. Hamar közösségi hellyé, a vitorlás élet központjává vált. A szálló vendége volt Jókai Mór, és megfordult itt Erzsébet királyné is 1896-ban. Volt idő, hogy minden a Hableány nevét viselte a környéken: 1909-ben a Badacsony-Hableány nevet kapta az új vasúti megálló, egy év múlva pedig az egész településrész is. Az épületben régen posta is működött, innen jött az ötlet, hogy most is lehessen képeslapokat küldeni a Habelányból. 1964-ben a kétszeresére bővítették a helyet Raáb Ferenc építész tervei alapján

– foglalja össze a Hableány történetét a We Love Balaton.

Fotó: Gasztrohegy

És akkor nézzük a káposztás tészta és a Hableány egyedi találkozását.

Káposztás tészta Hableány módra

HOZZÁVALÓK

  • Fejeskáposzta 1 fej
  • Lilakáposzta 1 fej
  • Tojás 10 db
  • Liszt 1 kg
  • Mogyoró olaj 2 ek
  • Napraforgó olaj 1 ek
  • Méz 3 ek
  • Földimogyoró 10 dkg
  • Bors, só ízlés szerint
Minden bors kicsi, de nem mindegyik erős! Ismerjük meg a fűszerek admirálisát
Más ízharmóniát ad a fekete-, a fehér-, a zöld- és piros bors.

ELKÉSZÍTÉSE ÁCS FERENC SÉF RECEPTJE ALAPJÁN

  • Egy fej lilakáposztát lereszelünk, pár csepp mogyoróolajat forrósítunk és megkapatjuk kicsit. Sózzuk, frissen őrölt borsot rakunk rá, valamint szórunk rá kb. egy evőkanál cukrot (ne legyen olyan édes mint a dinsztelt káposzta, inkább a só és bors domináljon). Fedő alatt saját levében lassú tűzön pároljuk, időnként megkeverve.
  • Közben egy egész fej fehérkáposztából szép vastag szeleteket vágunk úgy, hogy a torzsa is rajt maradjon (mérettől függően 10-15 szelet).
  • Sütőpapírra helyezzük, sózzuk borsozzuk és csepegtetünk rá egy kevés mézet is.
  • 150 fokos sütőbe helyezzük és addig sütjük míg a széle már-már elkezd megégni, ropogóssá válni. Az utolsó 10 percre helyezzük mellé a mogyorókat is, hogy megpirulhassanak.
  • A lilakáposzta, ha megpuhult, pürét készítünk belőle egy turmix segítségével.
  • 10 tojásból és 1 kg lisztből némi sóval tésztát gyúrunk, nyújtjuk, majd főzzük tetszőleges formára (mi „lasagne” tészta formára készítjük). Tálalás előtt kevés napraforgó olajon megpirítjuk a tésztát és a pürére helyezzük a sült káposzta szeletekkel együtt. A tetejét szórjuk meg pirított tört mogyoróval!

Kiemelt kép: Laposa Birtok

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik