Virágzó vidékünk

A Badacsony a téli csöndben mutatja meg igazi önmagát

Végre nyitva van már néhány hely, nem is akármilyenek. Vadakkal tele a hegy.

Miközben a téli Balaton az áldott csend birodalma, a téli Badacsony a találkozások helyszíne. Míg a nyári forgatagban Magyarország egyik leghíresebb hegye nem önmaga a hatalmas felfordulásban, télen megmutatja igazi arcát, ízeit, embereit.

Nem volt ez mindig így. Személyes emlék, hogy 2008 késő őszén még hiába kerestünk errefelé nyitva tartó jó helyet, rosszat sem találtunk. Manapság már tíz hely tárt kapukkal vár január derekán is, hétvégén mindenképpen. Hatot kipróbálhattunk, egyik a másikat múlta felül.

Fotó: Gasztrohegy

De a téli Badacsonyt nem a versengés, hanem az összefogás emeli magasan a táj fölé, hiszen olyan vendéglátóhelyek együttműködésével alakult ki a Gasztrohegy – Télen-nyáron Badacsony –, amelyek valamennyien a minőséget képviselik. Közös gondolkodásuk egyben a védjegyük is.

Csodát tett a reggeli fagy a Balaton-felvidéken
Mintha festmények lennének: mesélő természet.

A tematikus sorozat viszont, a különleges ízeken túl, megadja a megismerés örömét is a vendéglátókkal, hiszen a gasztronómia csak egy rideg tudomány lenne a mögöttük lévő emberek nélkül.

A 2020-as Gasztrohegy sorozat első állomásaként a szervezők jóvoltából hat helyszínen vadakból készített ételeket kóstolhattunk január derekán: vaddisznókocsonya, őz, muflon, nyúl és (gulyásként) szarvas került terítékre. A választás nem véletlen, mint kiderült, télen a Badacsony tele van vadakkal, a falui széléig is gyakran lejönnek.

Fotó: Gasztrohegy

Egy kis emberismerettel az is látszik, a mosolyok őszinték, a gyakran generációk óta itt élő házigazdák elhivatott, dolgos emberek, akik életük egy fontos darabját adják a vendégnek. Így aztán nyugodtan megbízhatunk a borpárosításokban is, csalódni itt nem nagyon lehet az alapján, amit a Hableányban, a Kisfaludy-házban, a Laposa Birtokon, a Pláne Borteraszon, Tilia Borvendéglőben és az Istvándy Borműhelyben tapasztaltunk. A nevünket adva jó szívvel ajánljuk.

Badacsonyi videó, mely kielégíti a bámulat szomját
Vendégcsalogató felvételt készített a magasból egy fiatal fotós.

A Gasztrohegy további állomásai a szervezők ajánlásával

Február 15-16 Gasztrohegy 12. – Disznóságok

Ez az a hétvége, amihez nincs mit hozzáfűzni. Disznótoros, füstölt illat, friss portékák a disznóvágás után, még az is lehet, hogy a borok mellé a pálinka is előkerül. Kint a deres Badacsony, bent cserépkályha, idő, pihenés, falatozás. Hogy legyen energia tovább sétálni!

Március 14-15. Gasztrohegy 13. – Húshagyó kedv – Zöldségek és sajtok hétvégéje

A böjt ideje ez, de mi gazdagon készülünk rá. Olyan ételeket kerekítünk sajtokból, tésztákból, és sok-sok zöldségből, hogy bárki jóllakik velük. Séfjeink fantáziája szárnyal, és a vegetáriánusok is igazán elemükben érezhetik majd magukat, de a húsevők is meglepődhetnek.

Április 4-5. Gasztrohegy 14. – Füstölgés! – Tavasz

Este még kicsit összehúzzuk a kabátot, de már jó kinn: ezen a hétvégén ideje van egy kis füstölgésnek. Kipakolunk a teraszokra, szenet hevítünk és hagyjuk, hogy a jótékony füst átjárja a halat, húst, zöldségeket.

Kiemelt kép: Gasztrohegy

Olvasói sztorik