Mozaik

Megbillentette a hatalmas szél a Balatont

Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek.

Szombaton olyan erővel fújt a Balatonnál az északkeleti szél, hogy a tavon kelet-nyugat irányú áramlás alakult ki. Délutánra szabályosan átnyomta a Balaton vizének egy részét a nyugati medencébe – nyilatkozta Horváth Ákos, a Balaton meteorológusa a Hírbalaton portáljának.

Így fordulhatott elő az a ritka jelenség, hogy hosszanti irányban megbillent a Balaton víztükre

A vízügy munkatársai 18 órakor 40 centiméternyi különbséget mértek a siófoki és a keszthelyi vízszint között. A Balaton üzemi vízszintmaximuma 120 centiméter +/- 5 %, szombaton 18 órakor Siófokon és Balatonfűzfőn 100, Keszthelyen 140 centiméteres volt a vízállás.

Míg Keszthelyen közel negyven centiméterrel lett mélyebb a Balaton, Siófok partjainál a csökkenő vízszint miatt a part kövei szabályosan kizöldültek. Az algával borított, víz alatti részek ugyanis átmenetileg szárazra kerültek.

Legutóbb 2019. március 7-én lengett ki a Balaton vize hosszanti irányban az erős, kitartó szél miatt, de ellenkező irányba, 117 centiméteres átlagos vízállás mellett. Akkor a Keszthelyen és a Balatonfűzfőn mért vízállás különbsége 49 centimétert mutatott. A jelenség nem számít rendkívülinek, de szokatlannak mondható.

– mondták a szakemberek a Hírbalatonnak.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik