Mozaik

Kivágták a balesetveszélyes fát Apostagon, meglepődtek, mit találtak benne

Apostagról riasztották a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatát 2020. február 29-én, hogy nagy meglepetésükre denevéreket találtak egy balesetveszély miatt kivágott fában.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

A park honlapja szerint a helyszínre érkező természetvédelmi őr a helyszínen átnézte a kivágott fát és a helyi lakosság segítségével összegyűjtött 41 rőt koraidenevért, melyek még telelésüket végezték.

A bolygatás és az enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért gyorsan dobozba raktuk őket. Többségük egy vastag, odvas ág belsejében kapaszkodott, őket ezzel együtt sikerült megmenteni

– számolt be Erdős Sarolta, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Az állatokat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság egyik közeli mesterséges denevértornyában helyezték el, ahol tovább folytathatják a hamarosan véget érő telelésüket.

A kertészeti munkák során tél végén gyakran vágnak ki öreg, balesetveszélyessé vált fákat. Ilyenkor gondolni kell arra is, hogy az odvas fákban állatok lakhatnak. Ha ilyen esetben denevért vagy mókust találunk, mindenképpen szóljunk szakembernek.

Az apostagi önkormányzat gyors reagálásának köszönhetően a kalandot ez a kolóniai megúszta. Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik