Mozaik

Van ország, ahol már kérdés: bezárnak-e a koronavírus miatt a templomok?

Az ortodoxok azt mondják, hogy a templomokat nem helyezhetik karantén alá, mert azok Jézushoz tartoznak, nem a földi hatalmakhoz.

A koronavírus miatt elrendelték az ezer főnél nagyobb tömegeket megszólító események betiltását Romániában. Bár kevés templomban van egy alkalommal ennyi hívő, az országban sokan kíváncsiak arra, mi a helyzet a templomokkal, a húsvéti ünnepekre bezárhatnak-e az egyházi intézmények, írja a foter.ro.

Leszednék a falu egyetlen gólyafészkét a koronavírus miatt
Attól tartanak, hogy a telelésükből hazatérő madarak hozzák a terjedő kórt.

A portál rövid összeállítást közöl arról, hogy egyes egyházak miként reagáltak a lehetséges templombezárásokra.

Az ortodox templomokat nem helyezhetik karantén alá, mert azok Jézushoz tartoznak, nem a földi hatalmakhoz. Természetes az, hogy a racionális keretek között aggódunk a vírus terjedéséért, de az nem az imák révén terjed, hanem azzal, ha a hívek nem tartják be a higiéniai normákat

– nyilatkozta az ortodox egyház szóvivője, Vasile Bănescu.

Francisc Doboş, a bukaresti főegyházmegye szóvivője másként látja a problémát.

A katolikus egyház tiszteletben fogja tartani a romániai hatóságok ajánlásait és a törvényeket, miközben arra intik a híveket, hogy maradjanak nyugodtak. Már a koronavírus romániai megjelenésekor azt javasolták a híveknek, hogy ebben az időszakban ne fogjanak kezet, amikor a szentmise során elhangzik a felhívás, hogy a „béke jelével” köszöntsék egymást, ugyanakkor a szenteltvíztartók használatától is eltanácsolták őket.

A reformátusok, evangélikusok vezetői korábban arra hívták fel a hívek figyelmet, hogy a koronavírusra való tekintettel külön-külön úrvacsorai kelyhekben osszák az úrvacsorai bort, és mindig a hatóságok kérésének megfelelően járjanak el.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik