Mozaik

Kezdődhet a süllők ívása a Balatonban

Március első hetében Balaton-szerte hét helyszínen raktak le különböző típusú süllőfészkeket a Balatoni Halgazdaság munkatársai.

Balatonberény és Tihany térségében közel 3000 db borókafészket helyeztek el – írta a Balatonihal.hu. E fészektípusnak már évszázados hagyománya van a tó életében. A boróka ágakat dróttal erősítik egy hosszú, lesúlyozott kötélre. A fészeksorok végeit nagy sárga bóják jelölik. A borókafészkeket majd csak májusban veszik ki a Balatonból, addig nem csak a süllő, hanem a balin, a kősüllő, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül.

A boróka egyes élőhelyei védettek, de előfordul olyan legelő besorolású területeken is, ahol gyéríteni szükséges állományát, de hamarosan leváltják a borókát műfészekre.

A társaságnak idén is van engedélye legfeljebb 100 db fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szokták kimeríteni.

A halgazdaság azt írta, hogy a kivett fészkeket nem adják el, kizárólag saját halastavaikba helyezik ki őket. A róluk lekelő süllőket pedig ősszel egy nyaras süllőként telepítik vissza a Balatonba.

Olykor felmerül a kérdés, hogy miért van erre szükség? A Balatonban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 cm-t sem érik el. Ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik átalagosan 15 cm-eseket, de akár a 20 cm-t is elérhetik

– írták a cikkben.

Kiemelt fotó: Balatoni Hagazdaság/Balatonihal.hu

Süllőóriást fogtak a Tisza-tavon
Erre az öreg horgászok is felkapták a fejüket.
Olvasói sztorik