Mozaik

Vadmacska és házi macska barátságáról készült videó a Villányi-hegységben

Nem akármilyen találkozást örökített meg egy magyar kutató: a Villányi-hegységben egy fekete házi macska kísérte vadmacska barátját a mezőn.

A videót a Turista magazin szúrta ki, készítője pedig Dr. Lanszki József, a Kaposvári Egyetem Ragadozóökológiai Kutatócsoportjának vezetője.

A kutató a portálnak elmondta, hogy egyre gyakoribb a házi és vadmacskák keveredése, hibridizációja. Terepen a farok mintázatáról lehet információt gyűjteni. A vadmacskának tompa, fekete végű farka van, 3–5 élesen elkülönülő, fekete csíkkal. Ha ennél több a csík, illetve azok összeérnek egy sávban a háton, akkor az sajnos a hibridizációra utal.

Vannak olyan területek Európában, például Skóciában, ahol az elszigetelődött, kis létszámú vadmacskaállományban a hibridizáció rendkívül jelentős, 60 százalék fölött van. A házi macskák állományszabályozása megkerülhetetlen, ahogy arról is fontos lenne beszélni, hogy a házi macskák kivadult állományainak milyen hatása van nemcsak a vadmacskára, hanem általában az élővilágra

– nyilatkozta Dr. Lanszki József.

A videó pedig önmagáért beszél.

Házi macskákkal párzanak, ezért egyre ritkábbak a fajtiszta vadmacskák
A kereszteződés egyre nagyobb méreteket ölt, a genetikai állomány leromlik.

Kiemelt fotó: YouTube

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik