Mozaik

Pizsamás lovacska született Nyíregyházán

Egyelőre szüleivel külön kifutóban növekszik az állatparkban.

Alföldi zebra (Equus quagga) született a Nyíregyházi Állatparkban. A “pizsamás lovacska” a park Afrika élővilágát bemutató kifutórendszerében erősödik.

A kis csődör tizenkét hónapnyi vemhesség után jött a világra, születése után egy-két órával már lábra állt. Étrendjében hat-kilenc hónapos koráig még fontos szerepet kap az anyatej, de hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolja majd

– közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője pénteken az MTI-vel.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az eleven csikó hamarosan csatlakozik az afrikai szavannát idéző kifutóban élő zebracsapathoz, de amíg felerősödik, szüleivel és testvérével külön kifutóban növekszik.

A jelenleg egy játék lovacskához hasonlító utódnak az apró testhez képest aránytalanul hosszú végtagjai vannak, fejlődése során azonban fokozatosan kialakulnak a felnőttekre jellemző testarányok. A kicsi szőrzete is eltér az ivarérett egyedekétől, a csikószőr az első hónapokban kevesebb fedőszőrből és több pehelyszálból áll és csíkjai is világosabbak

– ismertette a szakember.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Természetes élőhelyükön, Afrikában kedvelik a nyílt füves, vagy ritkás-ligetes szavannákat. Bár napjainkban még nem tartozik a veszélyeztetett állatok közé, az élőhelyek csökkenése és az illegális vadászat hosszú távon veszélyeztetheti a faj fennmaradását.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Nem állt meg az élet a bezárt vidéki állatkertekben
Minden támogatás jól jön az intézményeknek. A szakemberek továbbra is áldozatos munkával gondozzák a látogatók nélkül maradt állatokat.
Olvasói sztorik