Virágzó vidékünk

Nem állt meg az élet a bezárt vidéki állatkertekben

Minden támogatás jól jön az intézményeknek. A szakemberek továbbra is áldozatos munkával gondozzák a látogatók nélkül maradt állatokat.

Az állatkertek sincsenek könnyű helyzetben a koronavírus-járvány miatt: a március 16-án közzé tett kormányrendelet értelmében bezárták kapuikat a nagyközönség előtt. A háttérben azonban folyik a munka: a több ezer állat ellátását minden körülmények között biztosítaniuk kell.

Az állatkertek több mint 3, 5 millió látogatótól esnek el a bezárás miatt, tulajdonképpen a túlélésért küzdenek. Az országos állatállomány nagyjából húszezerre tehető.

Kiemelten fontos, hogy aki teheti, támogassa őket legalább az adója 1 százalékával.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Nyíregyházi Állatpark

A legnagyobb vidéki állatkertben, a Sóstói Állatparkban ötezer állat él háromszázezer négyzetméteren. Naponta 140 alkalmazott gondozza őket, akiknek az egészségére legalább olyan kiemelten ügyelnek, mint az állatok ellátására.

Fontos a biztonság, és bár az állatokat is nagyon szeretjük, de az emberélet elsőbbséget élvez. Megfeleztük a csapatunkat, heti váltásban dolgozunk, egyik héten otthonról, másik héten a parkban. Az előírásokat, védelmi intézkedéseket maximálisan betartjuk

– nyilatkozta a Sokszínű Vidéknek Gajdos László, az állatkert igazgatója.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Az ember még most tanulja ezt a vírust, így azt sem tudhatjuk, milyen hatással lehet az emberszabású majmokra. Hogy megfertőzhetjük őket, vagy akár ők minket, vagy akár oda-vissza. De az állatkert dolgozóiban nagy az elszántság, hiába nagy a bizonytalanság

– osztotta meg aggályait az igazgató.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Az állatkertek a Magyar Állatkertek Szövetségének a tagjai, így szoros összeköttetésben állnak egymással, tudnak egymás dolgairól, érdekeik és céljaik is közösek.

Nagyerdei Kultúrpark Debrecen

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

A másik nagy vidéki állatkert, a Debreceni Állatkert és Vidámpark, új nevén a Nagyerdei Kultúrpark is nehéz helyzetbe került. A szükséges megelőző intézkedéseket megtették a veszélyhelyzet kijelentése, és a bezárásról való döntés előtt.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

Komoly látogatószám-kieséssel számolunk, hisz az állatkertekre sajnos nem vonatkozik az egyéb területeken megállapított járulékkedvezmény. A működést márpedig valahogy biztosítanunk kell, hisz a nálunk élő több száz állatot napi szinten el kell látni. Ráadásul nálunk az is bonyolítja a helyzet, hogy mi az országban egyedülálló módon vidámparkot is üzemeltetünk a területünkön, így a műszaki karbantartás is folyamatos

– mondta el Dr. Nagy Gergely Sándor igazgató a Sokszínű Vidéknek.

Hetven munkatársuk 7-10 százaléka állandó jelleggel otthon dolgozik, de az állatokat etetni, tisztítani kell, muszáj gondoskodniuk a jóllétükről. Védőfelszerelésben nincs hiány, és kicsivel több mint két hónapra elég a takarmánykészletük. Optimistán gyereknapi nyitással számolnak a parkban, de tudják, az is előfordulhat, hogy akár egész nyáron zárva kell tartaniuk.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

Az élet nem áll meg, gondozók, etetők, karbantartók tevékenykednek az állatok jólléte érdekében. A tavasz különösen kiemelt időszak nálunk, hisz ilyenkor érkeznek az állatkölykök, a szaporulat nálunk is jelentős, akárcsak az ország többi állatkertjében. Jó kondícióban vannak az állataink, jól érzik magukat, bár a tömeg hiánya már nekik is feltűnt. Napi szinten tartjuk a kapcsolatot a látogatókkal, akik komoly érdeklődést mutatnak. A Facebook-oldalunkon minden nap kiteszünk képeket, posztokat, hisz most különösen fontosak a pozitív üzenetek, a jó hírek, és így azt is láthatják az érdeklődők, hogy jól vannak az állatok

– ecsetelte Dr. Nagy Sándor Gergely.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

Kiterjedt kommunikációs eszközök állnak a rendelkezésükre, és komoly látogatói érdeklődést is tapasztalnak az internetes tartalmaik iránt, így folyamatosan frissítik a képi és az írásos anyagokat, sűrűbben jelentkeznek a korábbi gyakorlathoz képest, hogy csökkentsék a hiányérzetet az emberekben. Virtuális sétára is van lehetőség a honlapjukon, és az egész oldal megújítása is folyamatban van.

Fotó: Nagyerdei Kultúrpark

A zoopedagógiai részlegen pedagógusaink interaktív, videós tartalmakat készítenek, amelyeket az iskolai feladatok ellátásában is hasznosítani lehet. A koronavírus-járvány előtt is rendszeren jártak hozzánk osztályok és tanulócsoportok, ezt most ilyen formában pótoljuk nekik

– összegezte az igazgató.

Ami pedig kiemelten fontos most, hogy bár a helyszíni jegyértékesítés szünetel, online az éves bérletvásárlás továbbra is elérhető mindenkinek. Aki segítené az állatkert munkáját, az állatokat, annak megvásárlásával teheti meg ezt a legegyszerűbben.

Reméljük, hogy még az idén hasznosítani is fogjuk az állatkerti bérletünket a járvány elmúltával.

Kiemelt kép: Nagyerdei Kultúrpark

Így tündökölt régen, és ilyen ma a gyógyvizéről híres Sóstó
A tó gyógyító vizét már Mátyás király korában ismerték.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik