A feljegyzések szerint valamikor a XVI. és a XVIII. század környékén néhány venezuelai pap speciális kéréssel fordult a Vatikánhoz. Ebben az állt, hogy találtak egy állatot, ami vízben él, úszóhártyás lábai vannak és olyan íze van, mint a halnak, írja az Atlas Obscura.
Mivel nagyon közeledett a húsvétot megelőző böjt időszaka, arra kérték a Vatikánt, sorolják a halak közé az állatot, így azt az elkövetkező hetekben bárki szabadon fogyaszthatja majd.
A venezuelaiak ezt a hagyományt azóta is követik, a kereslet pedig egy időben olyan mértéket öltött, hogy az illegális vadászat miatt gyakorlatilag a kihalás szélére sodródott a kapibara (másik nevén vízidisznó) az országban. A kormány beavatkozásának és a gyors szaporodásnak köszönhetően viszont az állat ma már nem veszélyeztetett a dél-amerikai országban.
Fogyasztói szerint a kapibara húsának íze nagyon hasonló a halakéhoz, ez részben annak köszönhető, hogy főleg vízinövényekkel táplálkoznak. Ugyanakkor az is tagadhatatlan, hogy a vörös húsokhoz is igen közel áll ez az ínyencség.
Venezuelában szinte mindenhez felhasználják, a levesektől a tepsiben sült ételeken át egészen a nemzeti ételnek számító empanadáig.
Kiemelt kép: Getty Images