Otthon készült

Csokorba szedtük a legszebb otthon készített tavaszi dekorációkat

A tehetség mindenkiben ott rejtőzik.

Az otthonunk a várunk, a menedékünk ahová hazaérkezünk egy fárasztó nap után. Ahol kikapcsolódhatunk, pihenhetünk, ahol igazán önmagunk lehetünk. Éppen ezért fontos, hogy barátságos, kényelmes, meleg és hívogató legyen.

Ezen segíthet, ha kidekoráljuk, ha berendezési tárgyakkal, apró díszekkel tesszük otthonossá. Minden évszaknak megvannak a jellegzetes díszei, a tavaszé a virágok és a színek, és mivel a húsvét is erre az időszakra esik, a tojás, a csibék, nyuszik is a dekoráció fontos részét képezik.

A dekorációhoz pedig igazán nem kell sok minden – néhány szál vidám virág, egy ajtódísz, nyuszik és csibék csoportja is hihetetlen hatással lehet a hangulatunkra, felvidíthat minket egy rosszul sikerült nap után. Sokan szeretnek is alkotni, a közösségi oldalak kreatív csoportjaiban szebbnél-szebb alkotásokat mutatnak meg ügyes kezű lányok, asszonyok. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Ugye meseszépek?

Fotó: Lipták Andrea – Anyinyóka Andi

Lipták Andrea decoupage technikával készít tojásokat. Hungarocell, illetve műanyag formát fest be, az alapozó festés után jön egy, a képpel harmonizáló festékréteg. Ezután felragasztja a mintát, árnyalja a tojás színét a mintához, majd repeszti a felületet. Végül lakkoz, hogy szép fényes felületet kapjon, aztán jön rá az akasztó, majd a masnik. Az eredmény pedig bármely asztal díszére válhat.

Fotó: Lipták Andrea – Anyinyóka Andi

Ugi Erzsébet nagyon szereti a harisnyavirágokat, de szíve csücske a kissé elfeledett, talán manapság újra előtérbe kerülő csuhé, és a belőle készült dekorációs és használati tárgyak, ezekből készít lakásdíszeket. Az első harisnyavirágokat Erzsébet 8 éve készítette nagyon kezdetleges anyagokból (rézdrót, selyemszalag és saját maga által festett harisnya). A napokban szép tarka és egyszínű harisnyavirág készítéséhez gyártott harisnya szárakkal dolgozik.

Fotó: Ugi Erzsébet

Emellett szívesen készít más dekorációkat, például asztal vagy ajtódíszeket is.

Fotó: Ugi Erzsébet
Fotó: Ugi Erzsébet

Gáspár Hajnalka kopogtatója is bármelyik ajtón jól mutatna. Alapja frissen nyesett barkavesszőkből karika alakúra tekergetett koszorú, melyet különféle színárnyalatú pasztell selyemvirágokkal lett feldíszítve.

Fotó: Gáspár Hajnalka

Kissné Szabó Erika nyuszidekorációja sem mindennapi. Újságpapírból készült. Erika a felszabdalt csíkokat pálcának sodorja, majd tetszés szerint színezi. Megrajzolja a sablont, kifurkálja, belefűzi a tartópálcákat, kétszálas fonással 5-6 sort fon, elszegi. Ezután lehúzza a sablonról, és a másik oldalát is befejezi. Felragasztóval átkeni, ettől tartósabb lesz. Utána jön a díszítés.

Galéria
Fotó: Kissné Szabó Erika

Virág-Molnár Noémi csibéi a locsolókat várják. Egy téglalap alakot vág ki maradék anyagból, majd filcből szemet, taréjt, szárnyat, lábat, csőrt is, s ezeket felvarrja a megfelelő helyre. Vigyázni kell – mivel kifordítva kell varrni felül és oldalt a téglalapot -, hogy a taréj és a csőr jó helyre kerüljön majd a kifordításnál. Az alul meghagyott lyukon meg kell tölteni vattával (rizzsel is tölthető, ha nem akasztani szeretnénk), majd keresztben kell varrni végig, hogy a megfelelő formát kapjuk.

Galéria
Fotó: Virág-Molnár Noémi

Egyik munkáját sem tervezi meg előre Banda Fanni, az elkészült díszek mind a spontán fantáziájának eredményei. Állítja, ebben az alkotásban tud kiteljesedni, megmutatni azt, ami a lelki világát tükrözi. Nagyon szeret rőzse alapra dolgozni, nagyon szép természetes hatást keltenek a kacskaringós pici ágak, a virágok tavaszias színeivel díszítve. Fanni díszein minden virág mű, de igazán élethű a hatásuk. Az első díszek 4 éve készültek, azóta az alkotás Fanni szenvedélyévé vált, amik pedig kikerülnek a keze alól, szerintünk meseszépek.

Galéria
Fotó: Banda Fanni - Fancy Dekor
Képekbe álmodja a kövek lelkét a kavicsművész
Amikor a fantázia és az alkotás öröme nem ismer határokat.

Kiemelt kép: Virág-Molnár Noémi, Lipták Andrea, Gáspár Hajnalka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik