Mozaik

Ma éjjel megcsodálhatjuk az év első látványos hullócsillagait

Az év első jelentős meteorrajába tartozó hullócsillagokat április 14-től kezdődően láthattuk, a Lyridák maximumát 22-re virradó hajnalon várják a szakemberek, írja a National Geographic Magyarország.

A cikk szerint mivel ekkor nem lesz zavaró holdfény az égen, ezért aki olyan szerencsés, hogy vidéken, sötét égboltú helyen él, ezúttal a hajnal előtti időszakban, óránként  akár 8-10 meteort láthat e rajból.

2 óra felé már látványosan íveli át a Tejút szalagja is a keleti égboltot, s ennek a legmagasabb pontja felől várhatóak a hullócsillagok, pontosan keleti irányból. Ha a lakhelyünk lehetővé teszi, érdemes a Tejút déli sávját fotózni, a látványos régió különösen szép egy-egy belehulló meteorral.

A lap megjegyzi, a maximum körüli 3 éjszaka az, amikor a legtöbb meteort láthatjuk, így az időjárás függvényében válasszuk ki a legkedvezőbbet a megfigyelésre.

A Lyridák közepesen gyors meteorok, nem ritkák köztük a fényes tűzgömbök sem.

Hozzáteszik, sajnos a városlakók ez esetben kedvezőtlenebb helyzetben vannak, hisz a fényszennyezés miatt csak kevés meteort figyelhetnek meg.

Aggasztó légköri jelenségek a világító felhők létrejöttében
Káprázatos látvány az éjszakai égbolton.

Kiemelt kép: Alibey Aydin / Anadolu Agency / AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik