Mozaik

Nyugdíjba vonul a 100 éves galapagosi óriásteknős

A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.

Hivatalosan nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, aki legendás libidója révén segített megmenteni faját (Chelonoidis hoodensis) a kihalástól, írja az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva.

Veszélyeztett faj lett a zöld hajú teknős
Hátát és fejét rendszerint benövi az alga.

A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból. Az óriásteknősök június 15-én ugyan már szabadon legelészhettek, de első körben karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan Espanolát, amely a szigetcsoport egyik legrégebbi része.

Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt. A program sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra.

Kifutópályán rakta le tojásait a veszélyeztetett tengeri teknős
A tengeri teknősök élettere is folyamatosan csökken az egyre növekvő emberi beruházások miatt.

A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.

Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram “történetének egy fontos fejezete zárult le”.

Nagyjából 50 évvel ezelőtt a Chelonoidis hoodensis fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán. A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.

Kiemelt kép: Kép: RODRIGO BUENDIA/AFP

Csaknem kihalt teknős fészkére bukkantak rá
Az édesvízi királyi teknős a világ 25 legveszélyeztetettebb állatfajának egyike.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik