Mozaik

Veszélyben Erdély csodája, a Szent Anna-tó

A szakemberek szerint zöld, időnként habzó és bűzös pocsolyává válhat Erdély egyik természeti kincse.

Súlyos természetvédelmi és turisztikai probléma áll fenn a Szent Anna-tónál: a tó minőségének a drasztikus romlásáról szakember beszélt Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén, írja a Székelyhon.

A téma nem újkeletű, mint arról a Sokszínű vidék is írt, már tavaly is napirenden volt a kérdés.

A tóról készült felvételeken jól látszik, hogy tíz évvel ezelőtt még áttetsző, kék színe volt a vizének, ami az utóbbi években huzamosabb ideje zöld színűre változott

– említette Demeter László, az Országos Környezetvédelmi Ügynökség Hargita Megyei Kirendeltségének munkatársa, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kutatóival és egy tusnádfürdői biológus közreműködésével részletesen kutatta a tó vizének rohamos romlását.

A biológus szerint a színváltozásnak az oka a tó algaösszetételének a gyökeres megváltozása, ugyanis bizonyos egysejtűek tömeges vannak jelen a vízben.

A probléma forrását ugyanakkor egy közel tíz éve megjelenő invazív halfaj, az ezüstkárász túlzott elszaporodása okozza, miközben kellemetlen habzás is megfigyelhető a tó felszínén.

Mivel korábban nem volt halfaj a tóban, az említett hal megjelenése miatt szaporodtak el az algák. A gyakorlati megoldás az ezüstkárász mihamarabbi eltávolítása lenne, mellyel egyidőben a tó élővilágát abból az aspektusból vizsgálhatnák, milyen hatással van a tóra a halfaj eltűnése

– részletezte a megoldásokat a biológus.

Közbelépés esetén azonnali változás nem várható, de a kutató partnerekkel és a hatóságokkal együtt még 2020-ban szeretnének beavatkozni a Szent Anna-tó megmentése érdekében, írta a portál.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Vámos Sándor

Párját ritkító szépségében tündököl az ősz az erdélyi Szent Anna-tónál
A hely, amit életében egyszer mindenkinek látnia kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik