Mozaik

30 éven belül kipusztulhat a mezei hörcsög

A Természetvédelmi Világszövetség a kihalással fenyegetett fajok vörös listájára tette a hazánkban is élő mezei hörcsögöt, írja a BBC.

A populációcsökkenés hátterében valószínűleg az alacsony szaporodási ráták állnak, aminek lehetséges okai közé tartoznak az állatok élőhelyeit érintő mezőgazdasági és ipari fejlesztések, a fényszennyezés és a globális felmelegedés is.

A jelentés szerint a mezei hörcsögök populációja 75 százalékkal csökkent az utóbbi időkben a franciaországi Elzász régiójában, Németországban és egész Kelet-Európában, mert a nőstények egyre kevesebb utódot hoznak világra.

A XX. században általában egy nőstény mezei hörcsögnek évente 20 kicsinye született, ez a szám mostanra 5-6-ra csökkent vissza.

A szakértők szerint ha nem védjük meg őket, a faj 30 éven belül kipusztulhat a Földről.

Magyarországon az alföldeken, mezőgazdaságilag művelt területeken fordul elő.

A szervezet csütörtökön közzétett legfrissebb adatai szerint a vizsgált több mint 120 ezer fajból 32 441-et fenyeget a kihalás – olvasható a Genf melletti Gland-ban működő IUCN honlapján.

A Madagaszkáron honos 107 makifajból jelenleg 103 tartozik a fenyegetett, közülük 33 a súlyosan veszélyeztetett fajok közé. A makik pusztulásáért elsősorban a kelet-afrikai szigetországban zajló erdőirtás és vadászat a felelős.

A súlyosan veszélyeztetett makifajok közé került a világ legkisebb főemlőseként számon tartott Microcebus berthae is, amely mindössze 10 centiméteres.

A mohóság világbajnoka, a hörcsög! Nézzétek mennyit bír tárolni a pofijában
Ha megnézzük a videót megértjük a mohóság fogalmát. Tényleg!

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik