Mozaik

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

A máltai horizont három színben pompázik; égkék, mélykék, valamint aranysárga mészkövet idéző sávok tarkítják.. A sziget e jellegzetes színárnyalatokban tündöklő tengerpartjai igazi mediterrán paradicsomok, legyenek akár puha fehér vagy arany homokkal borítottak, akár sziklákkal tagoltak.

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta. Kifogástalan víz hatalmas, kék éggel és forró, mediterrán napsütéssel – az eszményi tengerparti nyaralás összes kelléke rendelkezésre áll… mindössze két órányi repülőútra Budapesttől.

Málta, Gozo és Comino Földközi-tenger apró gyöngyszemei 2020. július 1-től ismét várják a felfedezni, pihenni, kikapcsolódni vágyókat.

A máltai szigetek 2020-ban már 11 kékzászlós stranddal büszkélkedhetnek, melyek bármelyikén garantált a tökéletes strand-élmény. Máltán: Buġibba Perched Beach, Fond Għadir (Sliema), Golden Sands Beach, Għajn Tuffieħa Bay, Mellieħa Beach, Qawra Point Beach, St George’s Bay (St Julian’s) és Westin Dragonara Beach Club St Julian’s, valamint Gozón a Ħondoq ir-Rummien Bay, Marsalforn Bay és a legfrissebb Ramla Bay.

A Covid-19 okozta különleges kihívásoknak megfelelően a Máltai Idegenforgalmi Hivatal és a helyi hatóságok fokozott személyes jelenléttel vigyázzák a strandolók biztonságát és felügyelik a szigorú egészségügyi betartását. Többtucat önkéntes aktivista vállalkozott nyári strandfelügyelet biztosítására, hogy a vírus utáni időszakban a biztonságot a tengerpartokon is garantálják.

Ismerjük meg a legnépszerűbbeket és a kis eldugott partszakaszokat.

A sliemai partszakaszt hosszan elterülő, egyenletesre kopott, aranyszínű mészkővonulat alkotja, ahova strandok, tengerparti szórakozóhelyek és vízilabda klubok vették be magukat. A több mint 2 km-re nyúló sétányon igen népszerűek a különböző vízi sportok. A minden pontjáról pompás látványt kínáló partszakaszon csodálatos fürdőhelyek várják az ide látogatókat Ráadásul a bevásárlóközpontok és az esti szórakozóhelyek szinte csak méterekre találhatók.

A sliemai partszakaszt hosszan elterülő, egyenletesre kopott, aranyszínű mészkővonulat alkotja, ahova strandok, tengerparti szórakozóhelyek és vízilabda klubok vették be magukat.

A sziget déli részén, a Delimara Point csúcsánál fekvő St Peter’s Pool a Marsaxlokk-öböl menti, festői Marsaxlokk halászfalura néz. Gyönyörű ez a táj, és szerencsére sikerült valamilyen módon elkerülnie a körülötte terjedő urbanizációt; így viszonylag érintetlen tengerpart fogadja a látogatókat.

Két további csodás, sziklás fürdőhely található Málta testvérszigetén, Gozón:  Qbajjar és Dwejra. Qbajjar a Marsalforn nevű tengerparti üdülőhely kavicsos strandja, ahol ötvözni lehet a pihentető napozást a történelemmel és a helyi hagyományokkal való ismerkedéssel. Dwejra pedig a néhaiz Azure Window-ról (AAzúr Ablakról volt) híres – ez a kőárkád elképesztő panorámát kínál az alatta fekvő nyílt vizekre., de sajnos az erózió és a tenger néhány éve elpusztította. A hívogató, mély, kristálytiszta víz nemcsak fantasztikus búvárkodást ígér, de nagyszerű víz alatti fényképeket is készíthetünk. Sőt, mi több, ezt a lélegzetelállító helyszínt nemrég a George R. L. Martin-féle regényfolyamból készített Trónok Harca-tévésorozatban is megörökítették a Drogo és Denearys között kötött dothraki házasság háttereként sok más fantasztikus máltai helyszínnel egyetemben, s mára már egyértelműen a képzeletbeli Westeros és a Keleti Földek Keskeny-tengeren túli hátterét is jelenti.

Comino Kék Lagúnája szintén lenyűgöző, sziklás és homokos részek váltják egymást a fehér homokkal megágyazott türkiz lagúnát körülölelő vékony tengerparton. Ezt a földközi-tengeri paradicsomot is sok filmben láthattuk már korábban is; legutóbb a Trója című eposzban.

Ha mindenképp homokos strandra vágynak, akkor érdemes a máltai partok kínálatából is választani: ideális lehet Ghajn Tuffieha és a Golden Bay (Arany-öböl) a sziget nyugati végén, amely a turisták és a helyiek körében egyaránt nagyon népszerű. Ez utóbbi bizonyos időpontokban meglehetősen zsúfolt. Az előbbi ezzel szemben védett terület, amelyen alig hagyott nyomot az emberi kéz. Gyönyörű elhelyezkedésével, a türkiz tengerrel és a sziklás hegyekkel a háttérben ez az egyik legcsodálatosabb hely Máltán, s méltán választották Európa egyik legjobb strandjává. A Gozo szigetén található Ramla-öböl hatalmas, vörös homokos strandjával és a fölötte elnyúló hegyek látványos panorámájával hívogat.

Némileg félreesőbb hely a Paradise-öböl Cirkewwához közel, ahol a gozói kompok kikötnek. Bár kicsit elszigetelt, könnyen megközelíthető, és számos élményt kínál: különösen jó a snorkellezéshez, és népszerű helyszíne a hétvégi tengerparti buliknak is. A leghosszabb egybefüggő homokos partszakasz Mellieha-nál a Ghadira Bay. Málta elsőszámú kékzászlós strandja a legnépszerűbb és nyáron legzsúfoltabb partszakasz a szigeteken.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik